Fortnite har fått gratis Battle Royale-läge

Fortnite

Epic Games har sedan juli i år sålt överlevnadsspelet Fortnite som Early Access. Spelet säljs till PC, Mac, Playstation 4 och Xbox One. Det är tänkt att det ska bli en gratistitel då det är färdigutvecklat, vilket är planerat till någon gång under 2018. Men redan nu har Epic Games släppt det fristående spelet Fortnite Battle Royale.

Fortnite är ett multiplayer-spel för fyra personer som utvecklas av både Epic Games och polska studion People Can Fly. Där samarbetar spelare för att överleva och försvara kontrollpunkter mot zombies. Spelet innehåller ett byggläge där det gäller att samla material för att sedan bygga försvar och fästningar. Det fick sin senaste uppdatering igår samtidigt som Fortnite Battle Royale släpptes.

Precis som i andra Battle Royale-spel så är det hundra spelare mot varandra över en stor karta där siste man vinner. Istället för ett flygplan får du hoppa ut ur en flygande buss vid matchens start. Även här finns byggläget med där spelare kan bygga försvar och bunkra upp sig. Men det är mycket mer riskabelt att samla material när kartan är full av mordiska människor. Till skillnad från PUBG så finns det inga fordon att använda sig av. Spelare kan välja att spela individuellt eller i matcher som tillåter grupper om två eller fyra personer.

Det faktum att spelet jämförs med PlayerUnknown’s Battlegrounds gjorde att Bluehole Studio under förra veckan uppmärksammade detta i ett pressmeddelande. De anklagade Epic Games för att ha kopierat deras format. De påpekade även att Epic Games har nämnt PUBG vid namn under sin reklamkampanj, något de inte hade kommit överens om i förväg. PUBG använder spelmotorn Unreal Engine 4 som utvecklas av Epic Games, och de oroar sig att om det blir konkurrens mellan spelen så riskerar deras spel att lida. Bluehole varnade även för ytterligare åtgärder.

Som med de flesta online-spel till konsolerna så kräver även Fortnite och dess Battle Royale att ni prenumererar på de respektive online-tjänsterna. Till PC och Mac finns spelet att skaffa via Epic Games egen game launcher.