Grand Theft Auto VI

Photo by lalesh aldarwish from Pexels

Grand Theft Auto VI kommer att vara det sjätte spelet i den omtalade serien. Trots att det nu är sju år sedan vi såg ett nytt GTA så är förhoppningarna fortfarande oerhört stora gällande vad vi har att förvänta oss. Ska sanningen fram så är det inte mycket vi vet. Och det enda tvärsäkra man kan säga är att det som vanligt kommer att vara utvecklat av Rockstar Games.

Det förväntade releasedatumet är någon gång i mitten av 2021. Men exakt när och till vilka system är fortfarande dolt i dunkel. Att moderbolaget Take-Two Interactive reserverat en enorm reklamkampanj inför 2023 har resulterat i antaganden om att det är först då vi kommer att få se en slutprodukt. Så för att inte få orealistiska förväntningar så bör du helt klart förbereda dig på fortsätt väntan.

Många har kommit att ta för givet att det görs tillgängligt till nysläppta Playstation 5, aktuell generation av Xbox och Windows, vilket främst bygger på att det är dessa system som varit främsta fokus för föregående GTA. Även om det råder många förhoppningar om att det kommer att släppas till Switch, så är det inget som tyder på att det kommer ske. Rockstar Games har länge undvikt Nintendo dels på grund av deras strikta begränsningar gällande våld i spel gjort det svårt att säkra distributionslicens, men även då systemet i ett tekniskt hänseende inte alltid motsvarat de nödvändiga kraven.

Större spelplan? Bättre onlineupplevelse? Fler uppdrag?

Att GTA 6 är på väg råder ingen tvekan om. Det konstaterades redan 2013 i samban med att GTA 5 dök upp, då spelproducenten Leslie Benzies i en intervju konstaterade att idéerna flödande och att en stor av deras fokus låg på onlinetjänster. Lägger man ihop två och två så kan vi därför förvänta oss att Grand Theft Auto VI kommer bjuda på en gedigen onlineupplevelse. Men var kan det hela tänkas utspela sig?

En rykte som härstammar från någon i nära förbindelse med spelutvecklarna säger att GTA 6 kommer att hämta inspiration från 1960-talets drogkarteller. Och att det därför kommer att utspela sig delvis i Sydamerika och delvis i numera klassiska Vice City. Detta står såklart i drastisk kontrast till det tidigare ryktet att GTA 6 tvärt var planerat att inspireras av Japanska maffian Yakuza och därmed utspela sig delvis i Tokyo. Vad som ytterligare förvirrar saker är att nyare läckt material antyder att spelet tvärtom kommer att vara baserat på en karta över USA.

Att det kommer figurera fler kvinnliga huvudkaraktärer i GTA 6 har även presenterats som ett troligt scenario. Dels på grund av efterfrågan, men även på grund av att demografiska och samhällsrelaterade förändringar har gjort att det helt enkelt ligger i tiden. Då det är helt omöjligt att på ett objektivt sätt förhålla sig till dessa rykten, så kan vi endast föreslå att du låter det hela ligga på ett känslomässigt plan. För vi har alla våra personliga önskemål gällande vad vi skulle se i en uppföljare.

person wearing orange and black headphones

GTA 6: Väldigt oklart

Med så många rykten som figurerar så är det i princip omöjligt att dra några säkra slutsatser. Därför föreslår vi att alla intresserade helt enkelt avvaktar i väntan på att mer pålitlig information ska sippra ut. Och i väntan på mer information föreslår vi att du tar en titt på möjligheterna att spela på spelbolag utan svensk licens. Det, om något, leder iallafall till klara besked.