Greta Garbo firas i Paris

Greta Garbo uppmärksammas stort i Paris under februari månad, då Fondation Jérôme Seydoux-Pathé visar elva av Garbos stumfilmer under rubriken La Divine. I serien ingår genombrottsfilmen Gösta Berlings saga (1924) i regi av Mauritz Stiller, den tyska klassikern Den glädjelösa gatan (1925) samt merparten av hennes amerikanska filmer från stumfilmsepoken; bland andra Fresterskan (1926), Åtrå (1927), Anna Karenina (1927) och Kyssen (1929).

Jon Wengström, Senior Curator vid Filminstitutets filmarkiv, kommer att närvara i Paris och fredagen 17 februari hålla en illustrerad föreläsning om Greta Garbo och då visa journalfilmer, fragment ur annars förlorade filmer, reklam- och beställningsfilmer som Garbo gjorde i början av sin karriär, samt en provfilm från slutet av 1940-talet för en film som aldrig blev av. I detta program ingår även en informationsfilm från 1920, Sverige och svenska industrier, i vilken Greta Garbo pekar ut svenska industrier på en karta. Filmen upptäcktes bara för några år sedan och finns idag att se på Filmarkivet.se.

”Garbo upphör aldrig att fascinera och nya generationer upptäcker henne ständigt. Det är väldigt roligt att få möjlighet att visa upp rariteter ur våra arkivsamlingar och också presentera en restaurerad version av Stillers Gösta Berlings saga som tidigare inte visats i Frankrike”, säger Jon Wengström.

Läs mer om visningarna på Fondation Jérôme Syeydoux-Pathés hemsida här!

Sven Nykvist firas också i år!

En annan svensk gigant som uppmärksammades stort under förra året, då han skulle fyllt 100 år, är flerfaldigt Oscarsbelönade mästerfotografen Sven Nykvist. Firandet fortsätter även detta år då till exempel slovenska Cinemateket (Slovenska kinoteka) i Ljubljana från 14 februari till 26 mars visar bland andra Lianbron (1965) och Oxen (1991), båda regisserade av Nykvist. Vidare Ingmar Bergmans Viskningar och rop (1973) och Fanny och Alexander (1982) med flera.

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. De bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt.

Om Jill Johansson 381 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).