Häftiga biografer runt om i världen

biografer

En riktigt bra biograf gör alltid filmen bättre. Det spelar ingen roll om man har sett filmen flera gånger tidigare eller om det är en film man kanske inte ens är särskilt intresserad av – en häftig salong, en skön stol, varma popcorn och ett surround sound-system som träffar helt rätt tillför alltid något bra. Här kommer några exempel på salonger som erbjuder en riktigt bra bioupplevelse.

Cine Thisio, Aten, Grekland. Aten är hem för flera utomhusbiografer som ploppar upp lite här och var under sommaren, men ingen har en så majestätisk utsikt som Cine Thisio. Här ser man inte bara filmen, utan även Akropolis och Parthenon. Den bästa vyn har man när det är mörkt ute. Den här utomhusbiografen är byggd 1935, och är den äldsta i Aten. Den är vanligtvis öppen mellan april och oktober, och här kan man se både premiärer och gamla klassiker.

Castro Theatre, San Francisco, USA. Det här är art deco-biografen som är känd för sina sing-along screenings. Begreppet ”filmpalats” var tänkt att beskriva de utsmyckade teatrarna som uppstod under första hälften av 1900-talet i USA, och Castro Theatre är en av de sista filmpalats från  en svunnen tid som fortfarande är i drift. Det öppnade 1922, och dess mexikanska katedralinspirerade fasad fortsätter väcker stor uppmärksamhet. Här fokuserar man ofta på att visa klassiska musikalfilmer, och man organiserar allsång tillsammans i publiken till de populära melodierna i filmerna.

Ansök om ESTA innan resan

Innan man flyger till USA måste man kolla upp att man har rätt tillstånd för att få komma in i landet. Man måste ansöka om ett turistvisum till USA, vilket är väldigt enkelt och kan göras online. Det finns många andra olika typer av visum, allt från arbetsvisum till visum för turister, artister och de som är på genomresa. Enkelt sett kan man säga att ett visum ger tillstånd att resa in och vistas i landet, men för oss svenskar finns det ett enklare sätt än att ansöka om visum. Ett elektroniskt turistvisum, eller ett ESTA, är ett elektroniskt medgivande som tillåter människor från vissa länder att besöka landet utan ett visum. Man fyller i sin ansökningsblankett online och får snabbt svar.

Rajmandir Theatre, Jaipur, Indien. Åk till Rajmandir för den ultimata Bollywood-upplevelsen! Man börjar alltid med att sjunga nationalsången, och det finns totalt hela 1200 sittplatser. Det är så gott som alltid fullt, och man kan se fram emot en tre timmars upplevelse med paus i mitten. Ge dig på att lokalbefolkningen kommer att applådera när hjälten dyker upp på vita duken. Rajmandir Theatre har en rosa art deco-inspirerad interiör med vågor och asymmetriska former. Biografen är idag en symbol för staden Jaipur, och den har funnits sedan 1976.

4DX, Seoul, Sydkorea. Det här är den första 4D-biografen i världen som visar nya 3D-filmer och tar dem till nästa nivå genom att introducera rörelse och doft samt vind- och vatteneffekter. Det blir något som kallas ”nöjesparkeffekt”, eftersom 4DX har som målsättning att få varje människa i publiken att känna att de är i huvudpersonens skor, och känna vad han känner. Det här är inte lämpligt för alla. Personer med hjärtsjukdomar, ryggsmärtor, gravida kvinnor och små barn får inte komma in.

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.