Hayao Miyazaki och Studio Ghibli håller på med en ny animé-film

Hayao Miyazaki, skaparen bakom bl. a. den prisbelönta filmen Spirited Away (2001), håller på att göra en ny film. Filmens titel är How Do You Live? och är baserad på Yoshino Genzaburos roman från 1937 med samma namn. Boken handlar om en pojkes intellektuella och spirituella uppvaknande efter att hans far dör.

Det speciella med den här Miyasaki-filmen är att produktionsschemat är längre. Dessutom är budgeten högre än vanligt för en Ghibli-film. Ghibli-producenten Toshio Suzuki säger att trots att de har mer än 60 animatörer som jobbar med filmen producerar de inte mer än en färdig minut varje månad. Detta innebär att de under ett år bara får ihop till ca 12 minuters färdig animation. De har redan hållit på med filmen i tre år. Suzuki säger att det kan ta upp till tre år till innan filmen är färdig.

Intressant nog säger Suzuki också att studions framsteg inte har tagit någon skada av pandemin, till skillnad från många andra områden inom underhållningsbranchen.

Hayao Miyazaki

Hayao Miyazaki är en världsberömd regissör, animatör och serieskapare. Han har sysslat med animation ända sedan början av 1960-talet och har ett förtiotal filmer och serier i sin portfolio. Han startade Studio Ghibli 1985 tillsammans med den nu avlidne Isao Takahata efter att gjort succé med filmen Nausiaä of the Valley of the Wind (1984). Sex stycken av Studio Ghiblis filmer ligger på tio-i-topp-listan över animéfilmer som tjänat in mest pengar i Japan: Spirited Away ligger på toppen, följt av Howl’s Moving Castle (2004), Princess Mononoke (1997), Ponyo (2008), The Wind Rises (2013) och Arrietty (2010).

Det blev stora reaktioner 2013 när Miyazaki gick ut med nyheten att han skulle gå i pension, men nu har han alltså kommit tillbaka för att göra ännu en film med Studio Ghibli.

///

Med tanke på allt extraarbete som läggs på How Do You Live? och att det dessutom är Miyazaki som regisserar filmen är det nästan en självklarhet att den kommer att göra succé. Som stort Miyazaki-fan kan jag inte göra annat än vänta med spänning!

Om Jill Johansson 381 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).