Hur kan du göra ditt första stora drag inom filmindustrin?

Önskan om att slå igenom inom filmindustrin har varit en dröm för många sedan stumfilmens dagar. Men hur kan du lyckas slå dig fram inom denna tuffa bransch? Gå i filmskola kan vara ett alternativ, eller flytta till USA där filmmeckat är för att få in foten via enklare jobb inom filmbranschen. Eller varför inte bli upptäckt genom att göra din egen film? Det finns flera sätt du kan lyckas på.

Plugga på filmskola

Det är givetvis ett bra sätt att lära dig yrket från grunden och att få kontakter. Personer som senare kan hjälpa dig att bli upptäckt. Men den här vägen kräver tålamod och tur. Du måste vara på rätt plats, och med rätt personer för att lyckas. Lika slumpartat som att köpa en lott och hoppas på miljonvinst. Men tro oss, inte omöjligt alls.

Ta jobb på ett företag inom filmbranschen

Om inte filmskola är din grej kan du alltid försöka hitta ett enklare jobb inom filmbranschen. Är den amerikanska marknaden vad du söker får du räkna med att flytta till exempelvis LA eller New York. Dyrt och chansartat, men det är ett sätt att bli upptäckt och sakta klättra på stegen till berömmelse. Ta alla tillfällen i akt för att sälja in vad du är bra på, var unik och framför allt, var beredd på att ta vilket jobb som än erbjuds. Det är många som blivit upptäckta på detta sätt.

Gör det själv

Om du inte kan flytta och är beroende av det jobb du har för tillfället för att klara dig ekonomiskt får du göra det själv. Du får helt enkelt ta tjuren vid hornen och göra en egen film. Det behöver inte kosta så mycket och det ger dig möjlighet att experimentera. Blir inte första, andra eller femte filmen bra – gör om, gör bättre och gör den sjätte.

Lyft fram det du är bra på och sälj

Tron om att allt måste vara Hollywood-vackert eller perfekt kan sätta käppar i hjulet för dig. Ibland är det som är udda lockande och som säljer. Oavsett om det handlar om svårbegripliga videos eller kanske något med dig som är svårt att få grepp om. I dagens filmindustri kan det sälja bättre för det väcker folks uppmärksamhet. Det här är vanligt bland musikvideos där det experimenteras och det tas risker.

Syns på nätet

Idag är det dessutom mycket lättare att få ut dina alster till en publik. Använd internt. Gör en kortfilm och lägg ut den. Det är mängder av olika agenter som studerar exempelvis YouTube för att hitta talanger. Skapa din egen YouTube-kanal, börja skapa och få följare. Gillar följarna dig kommer de att sprida vad du skapar. Var unik, provocerande, intressant, knepig eller rolig – men välj det som är du. Är du inte en stå upp-komiker kan det lätt bli lite krystat. Hitta din egen stil, och din lycka kan vara gjord.

Film kostar pengar

Sist men inte minst, oavsett vilken metod du väljer kostar filmskapande pengar. Har du inga får du låna. Men precis som att du har alternativ om hur du ska gå tillväga finns det många långivare, så att jämföra de villkor du kan få är ett måste, exempelvis jämföra lån via Likvidum. För du måste våga satsa för att lyckas.