Recension: Uncharted (2022)

Filmen Uncharted bygger på spelserien med samma namn, där huvudpersonen Nathan Drake (som i filmen spelas av Tom Holland) råkar ut för det ena Indiana Jones-liknande äventyret efter det andra. Spelserien har uppskattats av många, men filmen fick inte riktigt samma mottagande.

Nu försöker jag för det mesta hålla isär min upplevelse från ett spel från en film som bygger på spelet, men givetvis är det svårt att hålla sig helt ifrån att jämföra spelet med filmen. Uncharted som film är en rätt okej underhållning så länge man kan hålla sig ifrån att jämföra filmen med spelet, men det finns en sak som drar ner upplevelsen – och den återkommer jag till.

Handlingen är rätt okej. Nathan Drake jobbar som bartender, serverar öl och vin precis och försöker hanka sig fram, när skattjägaren Victor Sullivan (Mark Wahlberg) dyker upp. Han hävdar att han både vet var Nathans försvunne bror kan hålla hus och hur man hittar en rejäl skatt.

Inte särskilt komplicerat och det gäller även pusslet de måste lösa med hjälp av två kors som också fungerar som nycklar. De träffar snart på Chloe Frazer (Sophia Ali) som alla som spelat spelet känner till, och tillsammans försöker de tre hitta skatten.

Tom Holland är tyvärr det som drar ner hela filmen. Jag kan inte förlika mig med Holland som en actionhjälte på den här nivån. Även om handlingen är okej, actionscenerna är bra så är det helt omöjligt att få någon form av känsla och empati för Tom Holland.

Han spelar visserligen okej, men han är så långt ifrån hur Nathan Drake är i spelen och det faller platt. Det finns några försök till humor och visst kan man se dialogen mellan Nathan och Sully som lite roliga, men det är långtifrån något man sitter och garvar högt åt.

Så tyvärr, en medioker film med fel skådespelare som Drake. Betyget blir därefter.

Betyg: 2

Fakta Uncharted

Recenserad på: Blu-ray
Längd: 1h 56m
Regissör: Ruben Fleischer

Trailer Uncharted