Intervju med ”The Huntress” aktuella Moa Stefansdotter

Hon är bara 22 år men har redan hunnit medverka i flera olika filmer, teateruppsättningar och tv produktioner. Hon kan komma att bli nästa stora filmstjärna, och säkerligen kommer vi att få se henne i många filmer framöver. Nu är hon aktuell med huvudrollen i ”The Huntress: Rune of the Dead”, men vem är hon egentligen? Vi har intervjuat Moa Stefansdotter, och frågat om allt från den aktuella filmen och drömrollen, till kommande projekt.

The Huntress är en svensk/amerikansk film som är någonting så ovanligt som en vikingarysare. Rasmus Tirzitis står för regin och i huvudrollen som Runa ser vi Moa Stefansdotter. Filmen utspelar sig, inte helt oväntat, under vikingatiden och är inspelad i de svenska skogarna. Men hur är det egentligen att spela in en så pass annorlunda film?

-Det var otroligt kul, men samtidigt väldigt utmanande. Det var närmare 30 grader varmt och strålande sol varenda inspelningsdag, och vi sprang runt i 5 lager ull- och skinnkläder.

Hon gillade dock att vara ute i skogen under inspelningen, att vara nära naturen. Det gjorde det också lättare att hitta karaktären.

Miljön i filmen är onekligen fantastisk, och även Moas karaktär är väldigt utmärkande. Hon är en stark kvinna som jobbar hårt och ser efter sin familj. Moa passar väldigt bra i rollen som Runa, och det hela började med en rekommendation.

-Simon Kölle som är en av producenterna till filmen, och som jag var lite bekant med sedan tidigare, tipsade regissören Rasmus Tirzitis om mig och jag fick göra en audition. Någon månad senare fick jag reda på att jag hade fått rollen.

Intresset för skådespeleri hade hon redan som barn, då hon medverkade i flera av skolans teateruppsättningar. Hon har alltid älskat det, och när hon insåg att det var någonting man kan jobba med så var det ett självklart val.

Skådespeleriet var dock inte det enda som inttresserade henne, och efter skolan jobbade hon först med att träna hästar, såväl i Sverige som utomlands. Eftersom hon är uppvuxen med hästar så var det naturligt att fortsätta med det. Tiden räckte dock inte riktigt till, så hon tvingades välja. Det var ett svårt beslut, men hon valde att satsa helhjärtat på skådespeleriet. Men när vi undrar vad hon hade jobbat med om hon inte hade blivit skådespelare, så finns det ännu flera alternativ:

-Jag hade troligen jobbat med något annat kreativt, fotograf kanske. Jag älskar också att resa så rese- och livstilsfotograf kanske hade varit något!

Moa har onekligen många intressen och färdigheter, och i dagsläget tar jobbet upp en hel del tid. Men hon ser ändå till att ta en ledig dag i veckan, då hon stänger av telefonen. Då går hon gärna ut i naturen eller träffar sina nära och kära.

-Jag försöker också att hälsa på min familj och hästarna uppe i Dalarna så ofta jag kan.

Hon tycker att såväl film som teater är roligt att göra, och menar på att det är två väldigt olika delar av skådespeleriet. Hon tycker också att det är svårt att välja någonting av allt hon har gjort som har varit extra roligt att göra, eftersom allting har varit kul på olika sätt. 

-”The Huntress” är dock ett projekt som alltid kommer att ligga mig varmt om hjärtat, av olika anledningar.

I sitt jobb som skådespelare försöker hon att vara lyhörd och lyssna på de runt omkring henne, hon tycker att det är viktigt eftersom det aldrig är ett enmansjobb att spela in en film. Det krävs att man jobbar tillsammans och lyfter varandra, tycker hon.

Det bästa med jobbet är att hon får träffa så många kreativa människor, och skapa någonting tillsammans. Hon tycker att det är speciellt att se ett manus komma till liv och att bli till en färdig film.

Hon har ingen egentlig drömroll, eftersom det är först när hon läser ett manus som hon känner att det kommer att bli bra. Däremot finns det någon hon gärna skulle porträttera.

-Ja, jag skulle gärna vilja porträttera författaren Jane Austen. Hon är trots allt en av vår tids största författare.

Självklart undrar man även vad en skådespelare själv gillar för filmer, när hon ska se på film istället för att spela in. Moa berättar att hennes favoritfilm är Dear John, av Lasse Hallström. Men vilken genre hon väljer beror helt på vilket humör hon är på.

-Ibland vill jag se spännande thrillers och ibland romantiska komedier.

Moa hoppas på en uppföljare till ”The Huntress”, men när det gäller hennes nuvarande projekt så vill hon inte avslöja för mycket:

-Jag har några projekt pågång som jag ser väldigt mycket fram emot att börja med!

Vi kan bara hoppas att vi får se Moa Stefansdotter i någon storfilm snart igen, oavsett om det blir en uppföljare till ”The Huntress” eller någonting helt annat!

Om Josefine S. Andersson 12 artiklar
Josefine är en frilansskribent med högskoleexamen i Kreativt Skrivande. Skrivandet har alltid varit en stor del av hennes liv, och hennes stora intresse - näst efter familjen. Hon spenderar fritiden med sin sambo och deras son, och älskar att resa, tatuera, träna och att se på film och serier.

1 trackback/pingback

  1. Intervju med “The Huntress” aktuella Moa Stefansdotter - Filmfeed

Kommentarer är stängda.