Jobba som filmproducent

Filmproducenten har världens roligaste jobb, men samtidigt så kan det vara väldigt stressigt med många ansvarsområden. En producent måste följa regissörens visioner, hålla koll på budgeten och göra allt mellan himmel och jord. Alla vet att regissören kan ägna sig åt själva filmmakarkonsten, men en producent måste hantera alla praktiska saker regissören behöver för att kunna göra det. På samma gång är producenten ansvarig inför folk som investerat i filmen eller inför filmstudion. Producenten håller i tyglarna när det gäller allt från förberedelserna till efterarbetet och är i slutet även den som ska sälja in hela filmen. Det är ett extremt krävande jobb.

Kanske är detta anledningen till att det står med så många olika producenter i eftertexterna till Hollywoodfilmer nuförtiden. Eller inte. Men om vi ska vara helt ärliga, behöver en film verkligen 18 olika producenter? Det kan mycket väl vara så, men det är bara de som verkligen gör grovjobbet som får stå med under rubriken ”produced by” och det finns riktlinjer för vilka dessa är från Producers Guild of America.

De olika typerna av filmproducenter som du kan se i eftertexterna i Hollywoodfilmerna är:

  1. Executive Producer
  2. Producer
  3. Co-Producer
  4. Line Producer
  5. Associate Producer

The Producers Guild of America är en organisation som representerar producenter. Om de är med i denna organisation kan de få förmåner som sjukvård och pension, och de erbjuder också möjligheter till networking och hjälp av mentorer.

Men varför finns det så många olika personer som står som producenter? Vad gör allihop? Mestadels stöttar de producenten, men de har alla olika områden de har ansvar för. Det kan vara bra att ha koll på att en exekutiv producent har olika uppgifter beroende på om det är TV eller film man talar om. Låt oss ta en titt på hur de skiljer sig åt.

Exekutiv producent

I en film så är det den exekutiva producenten som är spindeln i nätet. Detta är personen som har uppsikt över alla de andra producenterna och är direkt anlitad av filmstudion eller ett produktionsföretag. Exekutiva producenter har mycket att göra med finansiering och budgetplanering och kan arbeta på mer än en film åt gången. Särskilt i indiefilmer behöver den exekutiva producenten dra sitt strå till stacken för att fixa investerare, lån eller rentav bekosta filmen ur egen ficka. Man kan säga att en exekutiv producent i filmbranschen är VD:n för filmen.

När det gäller TV-program så gör den exekutiva producenten mycket av det som filmproducenten gör, men det har mycket mer att göra med det kreativa arbetet. Den exekutiva producenten är ofta den som skrivit manus och tagit initiativet till hela programmet eller TV-serien.

Men hur blir man filmproducent då? Svaret är samma som många andra yrken, genom en högskoleutbildning. Man kan till exempel läsa ett treårigt kandidatprogram på Stockholms konstnärliga högskola. Man kan så klart slå sig in i branschen med kontakter och stark vilja, men det finns många fördelar med att skaffa sig en utbildning att skriva på sitt CV.

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.