Recension: Godzilla – King of the Monsters (2019)

godzilla

Vissa saker i universum verkar vara en bestående sanning. Som att rostmackan alltid landar med den smörade sidan neråt när man tappar den. Eller att solen går upp i öst. Och att det kommer en ny film om Godzilla.

Visst finns det någonting fascinerande med stora ödlor. Eller rättare sagt stora monster. Även King Kong kommer tillbaka med jämna mellanrum och världens filmmakare måste återbesöka Godzillas värld.

I Godzilla – King of the Monsters är det den 35:e gången som Godzilla vaknar till liv på vita duken. Någonting måste uppenbarligen vara så fascinerande med Godzilla att det går att visa jättemonstret på film om och om igen.

Visserligen förbättras tekniken för varje ny Godzilla-film och i King of the Monsters bjuds vi på en rejäl åktur i grafiska uppvisningar. Storyn i sig kan man fundera över. Även om filmen fått rejält med bra skådespelare att hoppa på monstertåget så är det inte en berättelse som behöver vare sig särskilt mycket eftertanke eller som engagerar.

Det är förvisso kul att se Vera Farmiga som Emma Russell, en vetenskapskvinna som uppfunnit Orca – en apparat som kan kommunicera med jättemonstren. Hon kanske hade tänkt använda den för att komma på hur man ska kommunicera med tonåringar, inte minst eftersom hennes dotter Madison (Millie Bobby Brown) är i den fantastiska åldern då inga föräldrar kan förstå vad ens barn verkligen menar. Det är extra kul att se Millie Bobby Brown utanför Stranger Things, och det är nästan att jag väntar mig se Madison använda samma övernaturliga förmågor som Eleven har i ST.

Godzilla

Gott om monster finns det också. Ekoterroristen (jag älskar det ordet) Alan Jonah (spelad av Charles Dance, som vi alla känner bättre som broder Numpsey i The Golden Child) dyker upp och vill väcka till liv en hydra i jätteformat. Spännande nog sätter mänskligheten sitt hopp till jätteödlan som en gång i tiden ville ta död på alla människor.

Jag har visserligen alltid gillat Godzilla och 2014 års version var inget undantag. Jag gillar även King of Monsters, men mest för att den är en språngbräda mot den planerade uppföljaren ”ödla möter apa”. I övrigt är den bara en medioker resa med bra effekter som största fördel.

Betyg: 2 av 5

Fakta Godzilla: King of Monsters

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: Dolby Atmos
Bild: 16:9 Widescreen, Widescreen (2.40:1), HD 1080p
Språk: Engelska
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2019-10-14
Regissör: Michael Dougherty

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

1 trackback/pingback

  1. Recension: Godzilla – King of the Monsters (2019) - Filmfeed

Kommentarer är stängda.