Kan Neill Blomkamp lyckas?

Nyligen nåddes vi alla av nyheten att det blir en ny Alien-film och ingen mindre än Neill Blomkamp ska regissera. Men kan killen som gav oss District 9 och Elysium lyckas göra en Alien-film värdig Ridley Scott och James Cameron? Tja, det är en väldigt bra fråga.

Innan jag ger mig på att försöka svara på frågan så låt oss gå tillbaka till 1979 (ett sammanträffande i sammanhanget är att 1979 är också året som Blomkamp föddes) då Alien hade premiär. Skräck i rymden på det sätt som Ridley Scott levererade hade ingen sett och sedan dess har mängder av regissörer försökt återkalla samma känsla. Krypande, obehaglig skräck där ingen kan höra dig skrika och du är totalt utlämnad till dig själv.

James Cameron lyckades dock. Även om det tvistas en hel del om vilken film som är den bättre av de två nådde Cameron åtminstone väldigt långt med Aliens. Samma ursprungskoncept, fast nu med mer vapen.

Sedan gick det utför, åtminstone i mina ögon. Alien 3 är en okej sci-fi-skräckis, men gapet mellan Aliens och Alien 3 är som skillnaden mellan en villa i förorten och Markus ”Notch” Perssons nya lyxvilla. Inte jämförbart. Samma sak med Alien Resurrection, en okej film men långt ifrån både Alien och Aliens.

Lägger vi sedan till Alien vs Predator 1 & 2 snackar vi vindpinade tält i bergen jämfört med ovan nämnda lyxvilla. Prometheus har förstås sin plats i ekvationen, men den hade åtminstone något. Tyvärr lyckades Scott bland in Damon Lindelof, killen som aldrig kan avsluta något, så Prometheus blev inte vad den hade kunnat bli. Snygga effekter, coola vyer och Michael Fassbenders grymma insats, men ändå inte i närheten av Alien och Aliens.

Så kan då Neill Blomkamp lyckas göra en Alien-film? Om vi börjar med att titta på vad han har lyckats med hittills så kan jag bara uttala mig om District 9 och Elysium. Båda filmerna kan väl sägas tillhöra science-fiction-genren och District 9 nå hela 8.0 på IMDB. Elysium kommer inte riktigt lika långt med sina 6,7 – fast i mina ögon är den värd betydligt mer. Det är dock två väldigt unika filmer, med häftiga effekter och väldigt mycket sci-fi-känsla. En annan film han precis har slutfört är Chappie, en sci-fi-rulle jag satt upp på listan över filmer värda och se, där ingen mindre än – hör och häpna – Sigourney Weaver har spelat en roll.

Nu är dock filmerna han har gjort, och det är inte särskilt många fler än de som nämns här, rätt långt ifrån Alien. Och att slå mästare som Scott och Cameron på fingrarna kräver sin man. Det kräver också en bra story som passar in i det universum som Scott en gång skapade med hjälp av H.R. Giger. Att få se ännu en Prometheus, Alien 3-variant eller gud förbjude Alien vs Predator hade helt dödat allt hopp om att få återvända till stämningen i mästerverken. Bara den lilla tekniska missen i Prometheus att använda coola drönare som åker in och kartlägger allt i den främmande miljö som teamet ska in i, när något sådant inte fanns i Aliens – en film som ska utspelas efter Prometheus – gör att man kan börja fundera över om manus granskas över huvud taget nu för tiden i Hollywood.

Likväl tror jag att Blomkamp är rätt man. Känslan i både Elysium och District 9 visar att han kan avsluta sina filmer utan att hela tiden öppna dörrar för uppföljare, han visar också att han kan ta ett bra tema och göra film av det utan att bli socialrealistisk. Enda faran är att han försöker skapa något över-alien-monster, som inte alls behövs. En Alien är skrämmande farlig nog.

Så med det sagt ser jag väldigt mycket fram emot vad Blomkamp kommer att ge oss. Tyvärr får vi vänta till 2017, men under tiden kan vi alltid roa oss med Chappie:

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

3 trackbacks/pingbacks

  1. Kommer Hicks tillbaka till nästa Alien? - Spel och Film
  2. Sigourney Weaver gillar nytt Alien-manus - Spel och Film
  3. Sigourney Weaver gillar nytt Alien-manus – Carling Creations

Kommentarer är stängda.