Kommande Film: Ex Machina (2015)

ex machina

Konstgjord intelligens verkar vara på tapeten, vilket kanske inte är så konstigt – robotar sägs ju ta över vartannat jobb inom de närmaste tjugo, trettio åren. Ex Machina handlar om programmeraren Caleb (Domhnall Gleeson) som ska utföra ett Turingtest på Ava (Alicia Wikander), en robot med konstgjord intelligens.

Tar man en titt på trailern ser det riktigt lovande ut. Teorierna kring konstgjord intelligens och det eventuella hot som en dator kan utgöra är många. Vi har sett robotar vända sig mot mänskligheten, som i Terminator-filmerna, och vi har sett robotar som Wall-E, vars enda syfte verkar vara att tjäna människor så bra det går. I filmen I, Robot, var det inte lika självklart vem som är god och vem som är ond. Men det är klart, hur roligt hade det blivit att se filmer om robotar som bara är vänliga? Vi vill inte ha Teletubbies, vi vill ha konflikter och problem.

Ex Machina
Klart att framtidens robotar ska ha genomskinliga magar.

Nyligen recenserade Spel och Film den smått fantastiska Automata, och det känns som att Ex Machina kan vara en film i samma anda. Dystopisk, ja, men ändå fylld med hopp, trots att trailern verkar vilja visa en ljus framtid, där inslagen av psykopati bara är marginella … Trailern hittar du nedan och förhoppningsvis får vi se Ex Machina i Sverige snart – även om biograferna inte verkar ha ett premiärdatum ännu. Plus i kanten förstås för att svenska Alicia Wikander, som vi bland annat sett i Andra Avenyn, spelar en av huvudrollerna i Ex Machina. Andra Avenyn är dock långt ifrån Ex Machina, men Wikander verkar inte ha några problem att anpassa sig till en helt annan sorts berättelse.

 

 

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

2 kommentarer

    • Låter ju helt sjukt att den inte kommer på bio, 8.1 på IMDB och SF tror inte att den håller … Snacka om att missbruka sin monopolställning. Men Balett – La fille mal gardée – kan man visa – helt galet!

Kommentarer är stängda.