Microsoft köper ZeniMax Media: vad innebär det?

Konsolkriget eskalerar. I en briljant taktisk manöver har Microsoft köpt spelserier som The Elder Scrolls, Fallout, Doom, Wolfenstein och fler därtill. Vad nu, Sony?

Det har varit flera konsolkrig och olika deltagare genom åren. Den senaste tiden har det stått mellan Sony, Microsoft och Nintendo. Den sistnämnda har dock på flera sätt tagit sig bort från det. Den japanska veteranen kör sitt eget race, och verkar trivas med det. 

Sony och Microsoft kämpar dock fortfarande i hög grad om samma kunder. Xbox 360 slog Playstation 3, men Playstation 4 slog Xbox One. Nu har vi datum, priser och tekniska specifikationer för både PS5 och Xbox X Series. De två verkade ganska lika – fram tills nu. 

Microsoft storhandlar spelserier

ZeniMax Media äger utvecklare som iD Software, Bethesda, Alpha Dog, MachineGames, Tango Gameworks, Arkane Studios, och Roundhouse Studios. Det innebär spel som The Elder Scrolls, Doom, Wolfenstein, Prey, Dishonored, Quake och The Evil Within.

Playstation har haft en liten fördel med tanke på exklusiva spel.  The Last of Us, Ratchet & Clank, God of War, Uncharted, Ghost of Tsushima, Spider-Man, Horizon Zero Dawn och många fler. Listan är lång och imponerande! Nu är frågan om Microsoft har tagit igen försprånget, och kanske mer därtill.

Exklusiva titlar?

Mycket beror på hur Microsoft väljer att förvalta utvecklarna och serierna de nu har köpt. The Elder Scrolls-serien är en av de största spelserierna någonsin. Skyrim spelas än idag, och har haft en kolossal påverkan på RPG-genren. Om den här serien blir exklusiv på Xbox kommer Playstation ha ett stort problem.

Samtidigt ser vi att Microsoft inte alltid gör sina uppköp exklusiva. Minecraft finns fortfarande till Playstation. Problemet för Sony är att Microsoft nu kan tjäna bra med pengar på spel som säljs på Playstation, och samtidigt erbjuda bättre versioner på Xbox. Dessutom kommer de kunna lägga till spelen i Xbox Game Pass.

Den här tjänsten är ett slags Netflix för gaming. Man betalar $9,99 i månaden och får tillgång till en galen mängd spel. Idag finns det 389 spel. Här kan inte Playstation mäta sig.

Stora pengar

Köpet av ZeniMax är med andra ord ett briljant schackdrag av Microsoft. Dessutom är det ett uppköp utan dess like. Inte bara inom spelvärlden, utan i kulturindustrin i allmänhet. Som jämförelse köpte Disney sin Lucasfilm och Star Wars för 4 miljarder. Det var ett ofattbart pris, och detta är alltså ännu större.

(Äntligen) visar även Microsoft musklerna. Alla har vetat att Microsoft har så mycket pengar att de när som helst kan köpa upp en rad företag och serier. I själva verket har de så mycket pengar att de skulle kunna köpa Sony. Nu visar teknikgiganten att de är villiga att lägga pengarna på spel.

Nu gäller det att spara pengar!

Vi har även nyligen fått veta priserna på både Xbox X Series och PS5. Båda konsolerna ska ligga på $499. Priset är mycket lägre än många först antog. Likväl kan det vara värt att börja spara pengar!

Undersök till exempel sätt att dra ner på din konsumtion. Det finns några kronor att spara genom tjänster och webbsidor som säljer på internet. Du kan även använda Pricerunner och liknande sidor för att hitta det bästa erbjudandet där ute. Det bästa priset hittas som regel i en webbutik.