Några riktigt bra fotbollsfilmer

fotboll

Fotbollsfilmer har alltid haft det lite svårt att bli riktigt stora filmer. Den största anledningen är antagligen därför att världens största filmmarknad, USA, inte bryr sig så mycket om fotboll som resten av världen. Och de som faktiskt gillar fotboll tenderar att vara upptagna att faktiskt titta på fotbollen istället för att besöka biografen. Men det finns ändå riktigt bra fotbollsfilmer. Här kommer några tips på pärlor som har dykt upp genom åren.

Goal!

Film från 2005 som är en av de mest populära i genren fotboll, och den film många kommer att tänka på först. Den handlar om den lovande talangen Santiago Munez, vars högsta önskan är att bli bäst i världen på fotboll. Han blir upptäckt av en scout som har kopplingar till laget Newcastle United i Premier Leagues. Kommer han att kunna uppnå sin högsta önskan, eller kommer hans ego och temperament att förstöra allt?

Det är en gripande film, som fortfarande är både häftig och lärorik. Man sugs absolut in i spänningen och dramat, och man blir lite sugen på att lägga några bet på https://www.unibet.se/betting på matcher mellan storlagen. Det kom ett par uppföljare till den här filmen där man följer Santiago Munez på hans nästa steg i karriären. I den andra filmen spelar han i Real Madrid. David Beckham och Zinedine Zidane är med på ett hörn.

Skruva den som Beckham

En inspirerande historia från 2002 om fotboll som hjälper till att förena människor. Jesminder är en 18-årig tjej, dotter till Punjabi Sikhs som bor i London. Hennes föräldrar förbjuder henne att spela fotboll eftersom hon är en tjej, men hon älskar sporten. I hemlighet drar Jesminder ihop ett lokalt damlag och hjälper dem att gå vidare till toppen av ligan. När hennes föräldrar upptäcker vad hon har gjort, måste hon välja mellan lojalitet till familjen eller att följa sin dröm. Keira Knightley gör sin genombrottsroll i den här filmen.

Mean Machine

Amerikanska remakes av brittiska filmer är ganska vanliga, men brittiska remakes av amerikanska filmer är mindre vanliga och det här är just en sådan från 2001. Mean Machine är en remake av den klassiska amerikanska filmen The Longest Yard, eller Benknäckargänget som den heter på svenska. Det finns även en versionen med Adam Sandler, men den är inte sevärd. Vinnie Jones spelar den tidigare kaptenen i fotboll för England landslag, som hamnar i fängelse efter att ha angripit några poliser. Där börjar han leda fångarna och skapar ett fungerande fotbollslag som spelar matcher mot vakterna.

Fotboll för Buddha

Fotboll har inga gränser. I den här filmen från 1999 sträcker den sig så långt som till ett buddistkloster i Tibet. Vi får följa två unga pojkar i norra Indien som vid sidan av att uppfostras som munkar, gör allt de kan i sin makt för att skaffa en TV så de kan se på VM.

Green Street Hooligans

Harvard-studenten Matt Buckner blir relegerad från skolan och flyttar till London. Där blir han involverad med en grupp huliganers och allt som sker i deras liv. Det är en mer nyanserad fotbollsfilm från 2005, där man får veta mer om sportens baksidor. Det är en historia om lojalitet, identitet och familj, men bitvis ganska brutalt och provocerande. Huvudrollen spelas av Charlie Hunnam, som är i sitt esse.

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.