Narcos

Netflix egna succéserie Narcos hade premiär sommaren 2015 och blev snabbt en tittarfavorit och populär världen över. En av anledningarna till att serien blev en sån hit är förmodligen att det inte är någon påhittad historia, utan baserad på verkliga händelser. Serien blev så populär att man har släppt fyra säsonger sedan 2015 fram till skrivande stund. Serien har blivit så känd att den svenska spelutvecklaren NetEnt i maj 2019 lanserade en ny video slot baserad på succéserien Narcos.

Handling

Serien är baserad på den colombianske knarkbaronen Pablo Escobars liv. Han föddes 1949 i Rionegro i provinsen Antioquia men växte upp i Medellin.

 Serien berättas genom Steve Murphys perspektiv, Murphy är en amerikansk DEA agent som jobbar i Colombia. Vi får se hur Pablo ger sig in i kokainbranschen i Colombia efter att ha varit en etablerad smugglare i Medellin och smugglat illegala varor såsom alkohol cigaretter och hushållsvaror in i Colombia.

Pablo blir sedan presenterad för Mateo ”kackerlackan” Moreno, en chilensk kemist som föreslår att de kan ge sig in i branschen tillsammans, med Moreno som producent och Pablo som distributör av den nya drogen kokain.

Affärerna tar fart väldigt fort och de bygger snabbt upp stora knarklaboratorium i regnskogen och börjar så småningom att smuggla kokain till Miami, där drogen snabbt blir populär bland de rika och de kända. Pablo och Medellin kartellen blir väldigt rika på att smuggla kokain till USA som får problem med drog relaterat våld, varpå man skickar DEA agenten Murphy till Colombia för att jobba tillsammans med en annan DEA agent, Javier Pena och den colombianska staten som leds av Colonel Carrillo för att stoppa det massiva flödet av kokain till USA.

Serien visar upp hur Pablo spenderar sina pengar med att köpa en stor herrgård, flygplan, helikoptrar, lyxbilar och sin egen djurpark med bland annat importerade flodhästar.

Vi får även se hur korrupt polisstyrkan i Colombia var på den tiden och hur Pablo lyckas muta nästan varenda polis med det kända uttrycket ”Plata o Plomo?”  som betyder pengar eller kula. Med det uttrycket gav alltså Pablo poliserna ett val, antingen tog dem emot pengar eller gåvor som mutor eller så sköt han dem.

När Pablo sedan går med på att lämna över sig själv till myndigheterna efter att ha blivit lovad att inte bli utlämnad till USA får han sitta i fängelset ”La Catedral” som han själv byggt och kan styra o ställa lite över hur han vill, vi får till exempel se hur Pablo och hans medfångar har fester och bjuder in kvinnor till ”La Catedral”.

Två sidor av myntet

I serien skildras de två sidorna av myntet väldigt bra, där Pablo på ena sidan målas upp som en kallblodig brottslig som mördar folk till höger och vänster, förgiftar USA med kokain och kanske en av de mest hänsynslösa handlingar han gjort, då han spränger ett helt passagerarplan och dödar 110 personer. Syftet med denna sprängning var att döda Colombias president César Gaviria som inte ens befann sig på detta plan.

Sen har vi också det andra sidan av myntet där Pablo målas upp som en slags Robin Hood bland Medellins fattiga invånare. I många scener ses hur Pablo hjälper samhällets allra mest utsatta genom gåvor och pengar, bland annat beordrar Pablo sitt folk att ställa sig utanför kyrkan och dela ut stora sedelbuntar till de fattiga människorna. Pablo föddes fattig och sa sig vara de fattigas röst, en folkets man.

Sammanfattning

Serien skildrar en verklig händelse på ett mycket bra sätt och blandar häftiga actionscener med vilda skottlossningar med rena historielektioner, om en man som på sin tid var en av de mäktigaste männen i världen. Miljön i serien är även den mycket snyggt uppmålad, från svettiga djungelmiljöer till packade innerstadsgator känns verkligen den sydamerikanska hettan och kaoset från alla håll. Den brasilianske skådespelaren Wagner Moura gör verkligen ett trovärdigt intryck som Pablo och lyckas få till charmen, drivet och galenskapen i sin karaktär utan att det blir för mycket. DEA agenterna Steve Murphy och Javier Pena spelas av skådespelarna Boyd Holbrook och Pedro Pascal och även dem gör mycket trovärdiga intryck, man får även se hur dem blir brutalare i sina metoder ju längre de jagar Pablo.

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

1 trackback/pingback

  1. Narcos - Filmfeed

Kommentarer är stängda.