Nyversion av Nosferatu får sin första teasertrailer

Stumfilmen Nosferatu från 1922 var den allra första vampyrfilmen som någonsin gjordes och är en klassiker för alla vampyr– och skräckfantaster. Det var här som man för första gången inte behövde använda sin fantasi för att se en vampyr, och med tanke på hur många filmer det senare har kommit med dessa monster i fokus, och särskilt då berättelsen om Vlad Tepes av Transylvanien, även kallad Dracula, så kan man lugnt säga att filmen hade en stor effekt på filmkulturen som kom efteråt.

Efter 102 år har det nu gjorts en nyinspelning av Nosferatu, skriven och regisserad av Robert Eggers. Eggers har redan skapat kritikerrosade skräckfilmer som The Witch, The Lighthouse och The Northman, så förväntningarna är höga.

Idag släpptes den första teasertrailern till filmen, där vi får ett smakprov på hur den gotiska känslan från originalfilmen har anammats till den moderna eran. Filmen beräknas komma ut på bio den 25 december nu i år.

Handling

Nosferatu handlar om en ung kvinna på 1800-talet som är hemsökt av en uråldrig vampyr som är besatt av henne, och hur hans blotta närvaro får ett helt samhälle att falla i fasa.

Skådespelare

Bill Skarsgård kommer att spela titelrollen, vampyren Nosferatu, någonting som alla borde se fram emot efter hans prestation som monstret Pennywise i nyversionen av Stephen King’s It. Förutom Skarsgård finns även Willem Dafoe, Lily-Rose Depp och Nicholas Hoult på rollistan.

///

Nosferatu förbjöds från att visas i Sverige när den först kom ut, på grund av censurlagarna som existerade under tidsperioden. Dessa lagar förbjöd biografbyrån från att godkänna filmer som ansågs vara opassande att visas för publiken, vare sig det gällde våld, sex eller kontroversiell politik. Det var inte förrän 20 år senare som biograferna fick tillåtelse att visa filmen.

Men det är andra tider nu. Den här gången kommer publiken att få se Nosferatu direkt när filmen kommer på bio. Håll ögonen öppna efter fler trailers i framtiden!

Om Jill Johansson 387 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).