Online lånet: en hjälp på vägen

Låt oss vara helt ärliga; Frodo hade inte kommit lika långt utan Sam trofast vid sin sida. De flesta (om inte alla) har sett Sagan om ringen trilogin och känner nog igen frasen ”I can´t carry it for you… but I can carry you” – när Samwise Gamgi plockar upp sin utslagna vän och bär honom vidare mot Domedagsklyftan. Detta är långt ifrån det enda filmexemplet som är bevis på bikaraktärens viktiga roll i berättelsen. För även om huvudkaraktären, Frodo i det här tillfället, är den helt centrala som allt kretsar omkring, så finns det även minst sagt essentiella personer i bakgrunden som stöttar och hjälper på alla sätt och vis. Faktum är att denna relation mellan huvud- och bikaraktär även går att applicera när det kommer till vår privatekonomi.

Man har inte pengarna på bankkontot på sin sida 7 dagar i veckan 365 dagar om året. Det är ofta ett lite mer stormigt förhållande med periodvis mer eller mindre ekonomisk balans. Några månader avslutar man på topp, medan andra är det röda siffror på kontoutdraget redan halvvägs igenom. Anledningarna till det är många, men de innefattar typiskt extra kostnader eller oförutsägbara utgifter. I dessa tillfällen kan det vara en stor fördel att ha en Samwise Gamgi vid sin sida som erbjuder en hjälpande hand. Faktum är att ett online lån är just precis det, en Sam till privatekonomin. Med ett lån kan man komplettera sin budget och skapa större svängrum. Likväl som att ett lån kan hjälpa med att ta sig ur en ekonomiskt pressad situation eller period, så kan det erbjuda möjligheten till lite mer guldkant i vardagen.

Har Tv:n börjat strula eller är det dags att investera i en nyare och snabbare speldator? Det ställer en del krav på plånboken och det är inte alltid det finns utrymme i vardagsbudgeten. Det samma gäller om det är dags att reparera bilen, ersätta gamla vitvaror eller fixa en vattenläcka. De är alla vitt skilda exempel men gemensamt för dem är att de kan vara skäl till att ansöka om ett lån. Det är enbart låntagaren själv som bestämmer vad ett lån ska finansiera, ingen annan. Men med det sagt är det fortfarande en del saker man ska komma ihåg när det handlar om att uppta ett lån. Det är inte något man bör göra sådär lite spontant utan vidare eftertanke, utan tvärtom bör man tänka igenom sitt besluta och begrunda sina val. Här kommer en uppsummerande checklista som man kan ta utgångspunkt i om man överväger att ta ett lån:

  1. Vad ska lånet finansiera? Är det en ny 4K TV eller ett 3090 grafikkort? Det är ändamålet med lånet som avgör storleken på lånebeloppet samt vilken typ av lån. Man ska undvika att låna mer än vad man faktiskt behöver.
  2. Vilket sorts lån? Som sagt så är det syftet med lånet som bestämmer om det t.ex. är ett Snabblån på 5 000 kr. eller ett Privatlån på 15 000 kr. man ska ansöka om.
  3. Vilken långivare? Det finns en hel uppsjö av långivare/banker med olika för- och nackdelar. Det är viktigt att välja en seriös långivare med villkor som passar den individuella situationen.
  4. Återbetalningen! Kom ihåg att ett lån ska återbetalas och det är väldigt viktigt att man sköter sin återbetalningsplan. Gör man inte det riskerar man betalningsanmärkningar och i värsta fall Kronofogden.

Med andra ord är det alltså inte en milslång lista med punkter som ska bockas av, men det kan vara nog så krångligt att hitta det perfekta lånealternativet. Om man känner att man har bättre saker för sig (t.ex. se nya kritikerkrossande filmer, eller levla i sitt favoritdatorspel) än att finkamma hela den svenska lånemarknaden så kan man använda sig av en online jämförelsestjänst för lån. Moneezy.com är en kostnadsfri jämförelsestjänst som snabbt och smidigt tar fram en lista med de mest passande alternativen hos ett brett urval av långivare. Allt som krävs är att man anger önskat ”lånebelopp” och ”löptid” direkt på hemsidan. Inom ett ögonblick presenteras man för ett förstklassigt utbud av lånealternativ som matchar önskemålen, hos ansvarsfulla långivare med schyssta villkor. Det är alltså som upplagt för att hitta billiga lån på nolltid!

Så, alla behöver emellanåt en Samwise Gamgi i sitt liv, detta gör sig även gällande för privatekonomin. Oavsett om det handlar om Tv:n med bäst upplösning, gamingdatorn med högst prestanda eller något helt tredje, så kan ett online lån vara vägen fram. Men man ska komma ihåg att man får återbetalningen inkluderande lånekostnaden, räntor och eventuella extra avgifter på köpet. Därför kan man med fördel ta sig tiden att jämföra sin alternativ via en online jämförelsestjänst, för att hitta det perfekta lånet. För låt oss vara ärliga; Frodo hade inte kommit lika långt ensam, eller hur?