Professionella, kvinnliga TV-spelare och vad de har tjänat

Spelindustrin beräknas vara värt över 90 miljarder dollar vid 2020. Enligt statistik från BestTheNews är det ungefär 10 miljarder mer än det var värt 2017.

Det är ingen fråga om att folk tycker om tv-spel, vare sig de spelar själva eller tittar på när andra gör det. Spelturneringar är en bra möjlighet för spelare att visa vad de går för och få lön för mödan. Priserna kan nå upp till flera miljoner dollar.

Med detta i åtanke ville OnBuy.com ta en titt på de mest välbetalda kvinnliga spelarna genom tiderna genom att samla data från EsportsEarnings.

Resultat

De fem kvinnliga spelarna som har tjänat mest är Sasha Hostyn/Scarlett (333 456 dollar), Katherine Gunn/Mystik (122 000 dollar), Ricki Ortiz, Marjorie Bartell/Kasumi-Chan (55 000 dollar) och Sarah Harrison/Sarah Lou (50 000 dollar).

Det låter mycket, eller hur? Men jämför man dessa siffror med de manliga toppspelarna är det omöjligt att inte lägga märke till skillnaden. Den sammanlagda summan av de 400 kvinnliga spelare som tjänar mest når inte ens upp till hälften av vad världens mest välbetalde spelare tjänar (Dota-spelaren Johan Sunstein, 6 889 592 dollar). Dessutom finns det inga kvinnor på listan över de 300 mest välbetalda spelarna i världen. Sasha Hostyn ligger på 329:e plats och Katherine Gunn är inte ens med på topp 500-listan.

Man kan undra över dessa enorma skillnader, eftersom statistik visar att nästan 40 av alla TV-spelare nuförtiden faktiskt är kvinnor. Den största anledningen är troligtvis att kvinnliga spelare löper stor risk att utsättas för trakassering och sexism när de spelar mot män i turneringar. Därför väljer de att helt enkelt inte ställa upp.

Trots att det fortfarande finns mycket som kan bli bättre är jag glad över att det nu både är vanligare och mer accepterat att vara kvinna och spela TV-spel än det var på 90-talet. Hoppas på att få se fler kvinnor ta steget ut och bli professionella spelare i framtiden!

Om Jill Johansson 387 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).