Project Winter

Det här är en recension som jag inte sett fram emot att skriva av flera orsaker. Jag ville så hemskt gärna tycka om Project Winter, och spelet har många goda sidor som jag ska nämna här nedan, men tyvärr…

Project Winter är än så länge i early access vilket betyder att mycket av det jag talar om kan komma att förändras innan spelet släpps ”på riktigt”.

Men låt oss börja med att vara positiva. Project Winter är ett unikt Survival spel men intressant gameplay och helt underbar grafik. Spelet går ut på att 8 spelare, 7 survivors (överlevare) och 1 traitor (förrädare), ska försöka överleva strandsatta i ödemarken. Förrädarens uppgift är sedan att sabotera för de övriga och själv vara den som överlever. Du kan välja att spela själv (rekommenderas inte i det skick spelet är nu) eller i grupp med åtta vänner (vilket kan vara ett problem vilket jag kommer förklara närmare nedan). Är man mindre grupper kan man även ta med sig slumpmässiga spelare för att fylla på tills man är 8 stycken.

När spelet, och gruppen, är bra är det riktigt kul. Målet är att samla ved, reparera utrustning och slutligen kalla på hjälp så att ni kan komma därifrån. Förrädarens uppgift är förstås att sabotera alltsammans och det utan att bli påkommen. Förrädaren kan också välja att mörda andra spelare för att hålla sin identitet dold och så långt allt väl.

Vad är då problemet?

Det är här vi kommer in på det tråkiga. Project Winter har sådan potential och är, stundtals, oerhört roligt att spela. MEN, och tyvärr är det ett stort MEN, så lider spelet av ett rent toxiskt Community. För att min rant inte ska bli allt för lång kommer jag sammanfatta problemen i punktform här nedan: (tänk nu på att det jag skriver gäller i slumpvis utvalda grupper och förhoppningsvis inte när du spelar med vänner 😉 )

  • ”Påtvingad” voicechatt: Du förväntas använda voicechatt och kommer, i 99 % av fallen, bli ifrågasatt om du inte gör det. Som kvinnlig spelare innebär detta allt för ofta att du antingen får lov att försvara att du inte vill använda/har någon mic alternativt räkna med att bli trakasserad antingen sexuellt, eller i största allmänhet, på grund av ditt kön. Jag rekommenderar en voicebox så att du kan ställa in din röst så den låter manlig (och ja, jag är medveten om ”inte alla män” men i detta spel är det ett stort problem).
  • Ingen gruppdynamik: Att gruppen är välfungerande är a och o för att spelet ska vara roligt. Under mina spelomgångar var detta dock bara ett fåtal omgångar som det faktiskt skedde. En spelomgång började alla med att skjuta varandra eftersom det inte finns något straff för att döda en överlevare. Andra matcher har haft vängrupper som vägrat samarbeta och mer eller mindre frusit ut andra. Det har varit grupper av spelare som bara talat sitt hemspråk trots att det funnits andra spelare från andra länder i gruppen och så vidare.
  • Räkna med hot och trakasserier: Mordhot, våldtäktshot (även om personer som är manligt kodade), allmänna hot och allmänt otrevligt uppförande (som inte kan falla under kategorin ”trolling”) är alldeles för vanligt återkommande. Även för någon som vid det här laget tyvärr är ganska härdad. Lobbyinnehavaren förväntas sparka ut den som ställer till det men det händer inte särskilt ofta. Du kan dock själv blocka spelare som är otrevliga men ibland känns det som att du får lov att blocka 95 % av alla för att få en trevlig grupp.
  • Mikrotransaktioner: Jag vet att det kanske mest är jag som stör mig på denna typ av mikrotransaktioner i spel som man betalt för. Här finns svindyra mikrotransaktioner för skins (vad sägs om ca 40 spänn för en mössa?) OCH lootboxes. Hade spelet varit gratis hade jag varit förstående och till och med kunnat tänka mig att köpa någonting för att stötta utvecklaren. Men nu talar vi om en indietitel från en relativt okänd tillverkare som ändå kostar 16 € i early access.
  • Väntetiderna!!! : Det här är ett problem som förmodligen kommer lösas av sig själv med tiden. Eftersom grupperna måste innehålla 8 personer innebär det timmar av väntan på en enda match! Att försöka spela på dagtid är så gott som omöjligt. Vill du spela i en Pug (Slummässig grupp/Pick Up Group) rekommenderar jag att du spelar på kvällarna.

Men om jag spelar med vänner då?

Det här är den grupp jag skulle rekommendera. Spelet har potential att vara riktigt roligt och i en grupp av personer som respekterar varandra och spelets regler kan det bli riktigt intressant. Problemet här är att du, för det första, måste hitta 8 personer som är intresserade av att spela OCH köpa spelet. Det är nog det största hindret att komma över. Project Winter är ett indie-spel och det är svårt att få ihop en grupp av 8 personer som faktiskt vill betala de 16 € var som spelet kostar i dagsläget. Totalt måste ni då lägga ut totalt runt 1200 kronor för att kunna spela… Det är alltså inte det enklaste att hitta tillräckligt många vänner att spela med. Kanske hade det varit enklare med färre spelare exempelvis 3 vs 1.

Personligen tror jag att spelet tjänat på att vara gratis eller haft en prislapp på kanske 5 €. Utvecklarna har sedan kunnat använda mikrotransaktioner för att få inkomst. Ett bra exempel på detta är gratisspelen Path of Exile och Warframe som båda har en utmärkta ekonomiska modeller.

Som det är nu vacklar jag mellan att ge Project Winter en tumme upp på grund av att själva spelet är underbart och riktigt kul. Samtidigt måste utvecklarna ta krafttag mot sitt Community för att rensa bort alla som förstör spelupplevelsen för alla andra.

Om Diana Mossbring 16 artiklar
Till vardags frilansande copywriter och översättare. På fritiden spelfantast med förtjusning för både fysiska och digitala spel. Har genom åren samlat på mig en ganska imponerande samling och spelar gärna både AAA-titlar och indiespel från gamla, nya och okända spelutvecklare.