Recension: Big Hero 6 (2014)

Big Hero 6

8.8

Handling

8.0/10

Animationer

9.5/10

Stämning

9.0/10

Röstskådespelare

8.5/10

Pros

  • Animationerna
  • Baymax

Big Hero 6 är en ny animerad film från Walt Disney Studios, som nyligen gav oss Frost. Big Hero 6 handlar om två uppfinnarbröder och deras fascination för robotar. Spel och Film ger dig allt du behöver veta om Big Hero 6.

De två bröderna, Hiro och Tadashi, bor tillsammans med sin moster i den futuristiska San Fransokyo. San Fransokyo är en blandning av San Francisco och Tokyo, där Golden Gate-bron och Cable Cars finns med, men där det också finns helt nya byggnader och betydligt mer neon. Hiro är 13 år och bygger robotar, som han slåss med i olagliga robotturneringar. Hans äldre bror Tadashi går på en välrenommerad skola där det forskas om robotar – och det forskas ordentligt.

Tadashi har uppfunnit sjuksköterskeroboten Baymax, som är den marshmallow/Michelingubbe-liknande robot du säkert sett på reklamen. Han har byggt Baymax för att vara kramgo, men det betyder också att han är rejält klumpig – och framför allt väldigt rolig.

Big Hero 6
©2014 Disney. All Rights Reserved.

Som vanligt med den här typen av animerade filmer finns det lika mycket humor för vuxna som för barn. Ett bra exempel på det är när Baymax får slut på ström och börjar bete sig som en berusad. Scenen är helt klart gjord för oss vuxna, medan barnen kanske tycker det är roligt, fast på ett annat sätt.

Animationerna är, som alltid vad det gäller Walt Disney Studios, grymt bra och här finns ingenting att klaga på. Detaljrikedomen är enorm och den som har besökt San Francisco kommer att känna igen många miljöer. Däremot kan personerna, och särskilt tjejerna, se ut att vara väldigt lika varandra – särskilt om man jämför mellan andra animerade filmer.

"BIG HERO 6" Pictured: Baymax. ©2014 Disney. All Rights Reserved.
”BIG HERO 6” Pictured: Baymax. ©2014 Disney. All Rights Reserved.

Handlingen utvecklas och det finns förstås en skurk i bakgrunden, som dock inte avslöjar sig från början. När Hiro uppfinner nanorobotar råkar hans bror ut för en olycka och Hiro får snart slåss mot superskurken. För att lyckas bildar han superhjältegruppen Big Hero 6, som består av kompisarna från Tadashis vetenskapsskola. Baymax står för humor, glädje och värme i allt han gör och på sätt och vis är han filmens verkliga huvudperson, trots att han är en robot.

Big Hero 6
”BIG HERO 6” Pictured (L-R): Hiro & Baymax. ©2014 Disney. All Rights Reserved.

Det är också en film som behandlar många tunga ämnen, så bered dig på att gråta en skvätt, skratta mycket och samtidigt vara med på en resa som får dig att tänka till. Kort sagt, en av årets bästa animerade filmer.

 

Köp filmen på Discshop: DVD / Blu-ray

Köp filmen på CDON: DVD / Blu-ray

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

5 trackbacks/pingbacks

  1. Spel och Film har recenserat Big Hero 6 » Carling Creations
  2. Filmrecension: Insidan Ut (2015) - Spel och Film
  3. Filmrecension: Insidan Ut (2015) » Carling Creations
  4. Filmrecension: Bling (2015) - Spel och Film
  5. Filmrecension: Bling (2015) – Carling Creations

Kommentarer är stängda.