Filmrecension: Insidan Ut (2015)

Att vi människor styrs av känslor är ingen underdrift, och i Disney Pixars nya Insidan ut får vi reda på hur det egentligen går till inne i hjärnkontoret när känslorna får styra. Spel och Film recenserar Insidan ut. 

Elvaåriga Jenny är som vilken elvaåring som helst, vilket blir extra tydligt när vi får en insikt i de fem känslor som styr hennes tillvaro. Vi får redan från start se hur den allra första känslan – Glädje – dyker upp precis när Jenny är nyfödd. Hon får dock sällskap av Vemod, Rädsla, Avsky och Ilska. När Jenny sedan växer upp bildas minnen av känslorna, som först lagras som små klot i närtidsminnet, innan de fortsätter för att lagras i långtidsminnet. Även om vi får följa Jennys liv på utsidan, ligger fokus på känslornas tillvaro i hjärnkontoret.

Låter det rörigt? Det är det inte, inte det minsta. Berättandet är fantastiskt från början, och den optimistiska Glädje sprider verkligen glädje hela vägen in i vardagsrummet. Hon har ganska lätt att ta kommandot och leda Jennys reaktioner på tillvaron. Men någonting börjar förändras när hela familjen flyttar till San Francisco, där de glada minnena blir allt färre. Och en dag händer något som ställer till det ordentligt …

Insidan Ut
INSIDE OUT – Pictured: Joy. ©2015 Disney•Pixar. All Rights Reserved.

Det här är en av Pixars bästa filmer på länge, även om de senaste filmerna har varit bra, når Insidan Ut ännu längre. Animationerna, berättelsen och allvaret bidrar till att göra det här till en av årets bästa animerade filmer. Extra roligt blir det att Ulla Skoog får göra rösten till Vemod, en röst hon gör fantastiskt bra. Vemod är lite som Ior i Nalle Puh, fast ännu värre. Hon ser aldrig något roligt med något, vilket Glädje outtröttligt försöker råda bot på. De olika känslornas kamp om ”herravälde” är fantastiskt bra och med allt kul som händer under deras äventyr går det inte annat än att ge filmen full pott. Väl värd att tittas på såväl med hela familjen som på egen hand.

 

Köp filmen på CDON: DVD / Blu-ray

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste inläggen en gång per vecka:

Genom att prenumerera på e-postlistan godkänner du att Spel och Film sparar din e-postadress, med syftet att skicka nyheter och sammandrag av bloggen. Du kan när som helst avsluta prenumerationen och via vår sida för Data Privacy begära att dina personuppgifter tas bort.

Din e-postadress är säker hos oss, vi använder den för utskick en gång i veckan och för att ge dig tips om exempelvis tävlingar. Just nu har vi 242 prenumeranter.

 

Svenska röster: 

Jenny – Ebba-Li Lachmann
Glädje – Linda Olsson
Vemod – Ulla Skoog
Rädsla – Per Andersson
Ilska – Björn Granath
Avsky – Cecilia Forss

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

4 kommentarer

6 trackbacks/pingbacks

  1. Tävla och vinn Insidan Ut » Carling Creations
  2. Tävla och vinn Insidan Ut - Spel och Film
  3. Ni vann Insidan ut - Spel och Film
  4. Ni vann Insidan ut – Carling Creations
  5. Dredd som Dredd ska vara - Spel och Film
  6. Dredd som Dredd ska vara – Carling Creations

Kommentarer är stängda.