Recension Brake (2012)

Brake

6.8

Handlingen

6.5/10

Skådespelarna

7.5/10

Bilden

6.5/10

Pros

  • Tempot
  • Upplägget
  • Stephen Dorff

Cons

  • Avsaknaden av fakta
  • Vi har sett det mesta förut

Ibland dyker det upp filmer som bevisar att en hög budget med massor av specialeffekter inte behövs för att göra en bra film. Ett bra exempel är Brake, där en specialagent ligger inlåst i bagageutrymmet på en bil. Terrorister vill att han avslöjar vart presidenten ska hållas gömd vid en terroristattack. Här berättar vi vad vi tyckte.

I huvudrollen ser vi Stephen Dorff, som vi tidigare sett i filmer som World Trade Center och Cold Creek Manor. Man måste tycka att den här killen är en bra skådis för att gilla Brake, om du fullkomligt avskyr honom kommer du inte att vilja se mer än några minuter av Brake. Du får nämligen stifta väldigt nära bekantskap med Dorff, i rollen som Jeremy Reins.

När vi först får träffa på honom ligger han i nämnda bagagelucka, inlåst. Som om det inte vore nog att ligga i bagageutrymmet befinner han sig dessutom i en plexiglaslåda. Röda digitalsiffror räknar ner och i början av filmen upplever jag filmens största ögonblick; när vi får dela Jeremy Reins skräck av att ligga inlåst i ett utrymme det inte verkar att gå att ta sig ut ur över huvud taget.

Snart får vi reda på vad skurkarna vill och sedan handlar det om Reins kamp mot att avslöja det terroristerna vill veta och hans vilja att överleva. På det hela taget är det en film med högt tempo, trots att vår hjälte ligger inlåst, och filmen använder väldigt små medel för att skapa en riktigt bra berättelse. Den ena överraskningen efter den andra leder till ett oväntat slut.

Det är dock tur att filmen inte är längre än drygt 90 minuter. Det är precis vad som passar handlingen och även om det är en väldigt lättsmält film blandas känslorna; klaustrofobi, ilska, uppgivenhet och hämndlystnad. Vi får uppleva allt det där tillsammans med Reins.

Egentligen finns det inte mycket negativt att säga om filmen, förutom att tack vare det enkla upplägget blir vi serverade särskilt mycket fakta. Det behövs visserligen inte, man åker med ändå – men jag känner mig ändå snuvad på slutet. Trots det är det här en film du vill se, kanske när du bara vill koppla av utan att tänka.

Eller när du känner att du har för mycket utrymme, ett för enkelt liv, och bara vill uppleva hur det kan vara att sitta i skiten – rejält.

 

Andra bloggare som har recenserat Brake är:

Fiffis Filmtajm

 

 

Hyr Brake på CDON.

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.