Är det ute med fysiska media?

Jag erkänner, jag är en samlare. Jag har fler filmer i min hylla än jag kan räkna till och jag har dessutom flera utgåvor av samma film. De jag gillar mest har jag allt från VHS till DVD och Blu-ray på, och ibland en extra utgåva i form av en specialutgåva. VHS-filmerna har sedan länge förpassats till vinden, men jag börjar känna av förändringens vindar. Det är lättare än någonsin att prenumerera på film och jag börjar tro att även en inbiten samlare som jag kommer att sluta köpa film.

Netflix, Headweb, Filmnet, HBO, u name it – streamingtjänsterna är fler än någonsin och det är vansinnigt lätt att titta på film över internet. Priset per tjänst är lägre för en månad än vad en dagens lunch kostar. Nu har jag ju inte enbart samlat på film bara för att kunna se på filmerna, utan för att jag också tycker att film är så vansinnigt kul. Samtidigt kan jag börja fundera över det smått galna i att köpa hem plastskivor med snygga omslag, placera dem i en snygg hylla och plocka fram dem då och då för att se på dem.

Mer eller mindre omedvetet bidrar alla vi som köper fysiska filmutgåvor till miljöförstöring, då filmerna ska fraktas världen över, de ska dessutom tillverkas och så småningom kasseras. Med en bra filmtjänst minskar behovet av transporter – även om åtminstone Netflix har berättat att de skeppar fysiska hårddiskar fyllda med film till ett distributionscenter någonstans i världen, vilket i och för sig bör vara en mindre påverkan i jämförelse med filmer som säljs.

Dock är de strömmande filmtjänsterna inte redo för att ta över helt – de dras med några problem som förmodligen inte kommer att lösas på ett tag. Det kanske enskilt största problemet är utbudet, alla filmer finns inte hos en distributör och inte ens hos alla distributörer ihop kan man se vilken film som helst. Utbudet släpar dessutom, många filmer går att köpa på disc ett bra tag innan de dyker upp hos filmleverantören.

Jämför med Spotify, där jag aldrig någonsin inte har hittat det jag vill lyssna på. Allt finns där, åtminstone enligt min begränsade uppfattningsförmåga.

Ett annat problem är att man inte har någonting kvar när man avslutar tjänsten. Det ser jag inte som ett lika stort problem, eftersom om tjänsten är tillräckligt bra och har rätt pris kommer man aldrig vilja avsluta den. Jämför även här med Spotify.

Det enda som kvarstår som anledning om utbudet blir bättre är behovet av att fylla väggarna med film. Men smidigheten av att med en fjärrkontroll kunna se vilken film som helst när som helst överväger förmodligen samlarbehovet. Vilket förstås återstår att se. Sannolikheten att Blu-ray faktiskt är det sista format vi får se på fysiska discar är rätt stor.

Så Netflix, HBO, Filmnet och ni andra – FIXA utbudet!

Vad tror du - har vi sett slutet på fysiska media för spel och film?

View Results

Loading ... Loading ...
Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.