Recension: Brick Mansions (2014)

Brick Mansions

4.8

Skådespelarna

5.0/10

Handlingen

3.0/10

Stuntsen

8.0/10

Karaktärerna

3.0/10

Pros

  • David Belle
  • Paul Walker

Cons

  • Handlingen
  • Dialogen
  • Klyschorna

Spärra in alla brottslingar bakom en mur och glöm bort dem. Idén är lika gammal som Stonehenge och resultatet brukar bli lika bra som att sopa damm under mattan. Vi har sett Brick Mansions och tror att det här kan bli årets under cover-kalkon.

Parkour är en träningsform som uppfanns av Raymond och David Belle (far och son), där träningen går ut på att få en så smidig och stark kropp som möjligt, för att snabbt kunna ta sig från A till B. David Belle spelade med i District 13, som Brick Mansions är en remake på. Belle är även med i Brick Mansions som Lino och i båda filmerna visar han definitivt hur duktig han är på sin egenutvecklade sport.

När jag började se filmen hade jag dessvärre redan hört en massa negativa kommentarer, men jag försökte se förbi all negativ publicitet och hitta guldkornen. Jag gillade redan från start konceptet med ett inkapslat område där alla som begår brott samlas och det finns en väldigt närvarande dystopisk känsla i Brick Mansions. Dessvärre har den negativa publiciteten sina goda anledningar. Brick Mansions hade kunnat bli så mycket bättre, men hela filmen andas amatörmässiga repliker, halvdant skådespelande och en handling som tja… inte riktigt håller.

Däremot är Parkour-stuntsen en av filmens stora behållningar. Paul Walker, som i sin sista roll spelar under cover-polisen Damien Collier, spelar bra och gör vad han kan tillsammans med David Belle, men det finns inget nytt i handlingen. Den ena klyschan staplas på den andra, samtidigt som det trots allt ändå är en hel del bra action. David Belles hoppande, svingande, sparkande och mer eller mindre flygande genom tegelstenskvarteren är imponerande. Att se honom i full action höjer hela filmen.

Om man samtidigt sänker förväntningarna och försöker se det här som en aning parodi, både mot samhället och genrens övriga filmer, då fungerar det hela lite bättre. Damien Collier dricker förstås whisky, har förmågan att undvika kulor och slag som om han hade varit osynlig och resten av filmens karaktärer är precis vad du förväntar dig. Platta och utan utveckling. Vi får följa Damien när han försöker spränga ett knarknäste och sedan när han ska bege sig in i Brick Mansions, där Lino blir hans främsta möjlighet att sänka filmens huvudantagonist, knarkbaronen Tremaine (RZA). Det är väldigt mycket gangsters, många slagsmål varav en hel del är totalt ologiska – där en skurk faller ihop av ett enda slag medan en annan agerar slagpåse i en scen som aldrig verkar ta slut.

Till sist är det ändå filmens enkelhet och Parkour i full fart som gör att det till slut blir en sevärd film. Men mycket längre än så orkar den inte.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste inläggen en gång per vecka:

Genom att prenumerera på e-postlistan godkänner du att Spel och Film sparar din e-postadress, med syftet att skicka nyheter och sammandrag av bloggen. Du kan när som helst avsluta prenumerationen och via vår sida för Data Privacy begära att dina personuppgifter tas bort.

Din e-postadress är säker hos oss, vi använder den för utskick en gång i veckan och för att ge dig tips om exempelvis tävlingar. Just nu har vi 242 prenumeranter.

 

Köp Brick Mansions hos CDON.

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.