Recension: Coming 2 America (2021)

En prins i New York har fått en uppföljare i Coming 2 America, eller En prins i New York 2 som den heter på engelska. Det var mer än 30 år sedan den första delen och jag vet inte om det var för tidigt eller för sent för uppföljaren, men en sak vet jag. Ibland är det bättre att låta bli att göra uppföljare.

Kronprins Akeem Joffer (Eddie Murphy) är på väg att bli kung, eftersom pappa Jaffe Joffer (James Earl Jones) är döende. Men eftersom Akeem bara har tre döttrar har han ingen egen tronarvinge… Vilket Semmi (Arsenio Hall) har en lösning på då han råkar veta att Akeem har en utomäktenskaplig son – givetvis i New York.

Så allt bär iväg tillbaka till New York ännu en gång, även om det blir lite mer kortvarigt. Det blir ett mysterium som ska lösas (hur gick det till att Akeem har en son utan att veta om det) och lite kärlekstrassel blandat med en gnutta drama. Och just det, det är ju en komedi, så lite roligt ska det vara. Fast det är det sällan, även om det finns en del charm i att återse Eddie Murphy och Arsenio Hall – men framför allt Murphy framstår inte som den energiske komiker han en gång var.

Det hjälper tyvärr inte heller att vi får musik av Salt-N-Pepa och Gladys Knight. Det är i stället rätt rörigt och även om en hel del av skådespelarna från första filmen ser ut att ha stannat i tiden är det inte mycket som åldras särskilt väl. Slutsatsen är att det är en rätt onödig uppföljare som de flesta förmodligen hade kunnat vara utan.

Betyg: 2

Fakta Coming 2 America – En prins i New York 2

Recenserad på: Bluray
Regissör: Craig Brewer
Längd: 1h50m