Startfälten för Melodifestivalen 2022

Efter fyra spännande deltävlingar och ett rafflande slutspel i semifinalen är det dags för final i Melodifestivalen 2022. På lördag 12 mars koras vinnaren och därmed Sveriges bidrag i årets Eurovision Song Contest som avgörs i Turin, Italien, i maj. Finalens startfält blev klart i lördags då fyra finalister tillkom från semifinalen, och nu har tävlingsproducent Karin Gunnarsson satt startordningen.

”Startfältet är starkt, brett och otroligt kul att både titta och lyssna på. Det är stjärnspäckat med tre tidigare vinnare och ett gäng lysande debutanter. Vad som också sticker ut är akternas 50/50-fördelning – hälften kvinnor, hälften män. Man får gå tillbaka till 2009 för att komma i närheten av det, och då var det 70/30,” säger Karin Gunnarsson. Hon fortsätter: ”Och äntligen blir det en riktig final igen – inför en jublande publik i Friends Arena och förstås för Mellofantaster i alla åldrar där hemma!”

Så startar bidragen/artisterna i finalen:
1.  Run To The Hills – Klara Hammarström
2. Som du vill – THEOZ
3. Higher Power – Anna Bergendahl
4. Änglavakt – John Lundvik
5. My Way – Tone Sekelius
6. Bigger Than The Universe – Anders Bagge
7. Innocent Love – Robin Bengtsson
8. Freedom – Faith Kakembo
9. Bluffin – LIAMOO
10. Hold Me Closer – Cornelia Jakobs
11. I Can´t Get Enough – Cazzi Opeia
12. In i dimman – MEDINA

Ytterligare nyheter gällande Eurovision

Eurovision har valt att exkludera Ryssland från tävlingen som en konsekvens av landets invasion av Ukraina, som kommer att ställa upp med sången Stefania framförd av Kalush Orchestra. Trots att det är en tävling som alltid har varit fylld av drama och rivaliteter har Eurovision alltid varit en symbol för fred ända sedan tävlingen började efter det att andra världskriget hade slitit Europa i stycken. Därför är det inte konstigt att folket bakom Eurovision har valt att inte låta Ryssland vara med i år.

///

Finalen för Melodifestivalen 2022 kommer att sändas på SVT1 och SVT Play lördag den 12 mars kl 20:00.

Om Jill Johansson 381 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).