Recension: Cube (1997)

Cube

8.5

Skådespelarna

8.0/10

Handlingen

9.0/10

Miljön

8.5/10

Stämningen

8.5/10

Pros

 • Skräckfaktorn
 • Klaustrofobin
 • Handlingen
 • Mystiken

Cons

 • För kort

Tänk dig att du vaknar upp i ett perfekt kubformat rum, tillsammans med fem främlingar, och du har ingen aning om hur du hamnade där. Det är vad som händer de sex huvudpersonerna i Cube och trots att den här filmen kom ut för sjutton år sedan är den fortfarande lika bra.

Första gången jag såg Cube var strax efter milleniumskiftet och jag hade ingen aning om vad jag skulle få se. Budgeten för Cube var inte särskilt stor, men redan från början insåg jag att stålar hade inte med den här filmens framgång att göra. Det handlade istället om en film som andades klaustrofobisk skräck från första sekund.

De sex huvudpersonerna är fångade i kuben, där varje rum har sex utgångar som leder till ännu ett rum. Om det bara hade handlat om att krypa vidare, från rum till rum, hade det kanske varit en enkel sak att hitta ut – men så enkelt är det inte. Varje nytt rum de tar sig in i kan ha en fälla och vare sig vi som tittar eller huvudpersonerna har en aning om vad det är för fälla de kommer att möta.

Nyfikenheten att få reda på varför personerna hamnat i kuben och vad som kommer att hända i nästa rum driver handlingen genom filmen, men det handlar lika mycket om karaktärernas inre konflikter som de yttre i kuben. Filmen är både fascinerande och obehagligt spännande på samma gång, även om det egentligen bara är en ny version av labbråttor i en labyrint.

En annan stor fördel är att skådespelarna var, åtminstone för mig, helt okända när jag såg Cube första gången. Det ökar känslan av närvaro enormt och med tanke på hur instängt det är i kuben blir det en bra skräckfilm med en stor dos sci-fi.

Och efter att ha sett filmen ännu en gång har jag ännu mer sympati för labbråttor än tidigare…

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

2 kommentarer

 1. Jag har inte sett den här sedan den kom, men minns den som en positiv upplevelse. Nu blev jag lite sugen på att känna mig som en labbråtta igen 😉

5 trackbacks/pingbacks

 1. Recension: Are you here (2013) - Spel och Film
 2. 1997 års bästa filmer - Spel och Film
 3. 1997 års bästa filmer – Carling Creations
 4. Spelrecension: Bioshock Remastered (2016) - Spel och Film
 5. Spelrecension: Bioshock Remastered (2016) – Carling Creations

Kommentarer är stängda.