Recension: Daredevil – TV-serie (2015)

Daredevil - TV-serien

8.3

Handling

8.0/10

Karaktärer

8.0/10

Utveckling

8.5/10

Miljö och filmteknik

8.5/10

Pros

  • Spännande
  • Utvecklas väl

Den våghalsige hjälten Matt Murdock ska man inte ge sig in i en fight med, trots att han är blind. Han kan både slåss och ta emot en hel del stryk. Daredevil är en ny TV-serie som baseras på Marvel-figuren med samma namn. Vi har börjat titta och här är vad vi tycker på Spel och Film …

Jag gillade aldrig Daredevil i serieform och kan inte säga att jag är särskilt inläst på berättelsen. Men jag gillade filmen Daredevil med Ben Affleck och att ta en titt på TV-serien, som producerats för Netflix, var givet. I rollen som Matt Murdock ser vi Charlie Cox och jag vet inte imponerad av honom i första avsnittet. Kändes lite torr, lite för avståndstagande, för att vara en hjälte man kan tycka om. Men efter ett par avsnitt inser jag att hans personlighet är klockren för Daredevil och jag ska försöka förklara varför.

Matt Murdock blir blind i en olycka med kemikalier, vilka dock förstärker hans andra sinnen. Han kan ”se” utan att se med ögonen, och kan lukta en bärfis på kilometeravstånd. Ungefär. Hans ensamma uppväxt tillsammans med sin boxande pappa har förstås format honom, vilket gör det självklart att han som vuxen är lite träig.

Daredevil
Matt and Foggy, to the rescue!

Hans partner på advokatfirman där han börjar arbeta heter Franklin ”Foggy” Nelson (Elden Henson) och han är Murdocks raka motsvarighet. Jovialisk, skämtsam och påfrestande energisk. Tillsammans med firmans tredje medarbetare, den glada Karen Page (Deborah Ann Woll) skapar trions personligheter en intressant dynamik. Men mest av allt är det Daredevils personlighetsutveckling som gör serien värd att se. Det, och det faktum att det faktiskt är en kamp mellan det onda och det goda – där det dessutom inte alltid är självklart vilka val som är de goda valen.

Daredeviil
Total förödelse. En vanlig syn i Daredevil.

En del av avsnitten är riktigt bra och håller ett högt tempo. Daredevil har inga andra superhjälteförmågor, men hans övernaturliga sinnen gör honom svår att besegra för skurkarna. Skurkarna leds av superskurken Wilson Fisk (Vincent D’Onofrio), som vi känner bättre som Kingpin. D’Onofrio är visserligen bra att spela skurk, men castingen av Kingpin tycker jag är en av de roller som producenterna lyckats sämst med att tillsätta, även om han fungerar i rollen.

Totalt sett är det här en väldigt välgjord TV-serie, väl värd att följa och jag kan bara se fram emot säsong två – som kommer att komma enligt alla utsagor. Konstigt vore väl annars, med tanke på Daredevils grymma betyg på bland annat IMDB.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste inläggen en gång per vecka:

Genom att prenumerera på e-postlistan godkänner du att Spel och Film sparar din e-postadress, med syftet att skicka nyheter och sammandrag av bloggen. Du kan när som helst avsluta prenumerationen och via vår sida för Data Privacy begära att dina personuppgifter tas bort.

Din e-postadress är säker hos oss, vi använder den för utskick en gång i veckan och för att ge dig tips om exempelvis tävlingar. Just nu har vi 242 prenumeranter.
Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

5 trackbacks/pingbacks

  1. Recension: The Magnificent Seven (2016) - Spel och Film
  2. Recension: The Magnificent Seven (2016) – Carling Creations
  3. Recension: Rings (2017) - Spel och Film
  4. Recension: Rings (2017) – Carling Creations
  5. Recension: Free Fire (2016) - Spel och Film

Kommentarer är stängda.