Recension: Rings (2017)

Matilda Lutz as Julia in RINGS by Paramount Pictures

Rings

Cirka 99 SEK
4.8

Handling

4.5/10

Skådespelare

5.5/10

Ljud och musik

5.0/10

Stämning

4.5/10

Effekter

4.5/10

Rings är den tredje filmen i den amerikanska Rings-serien, som kom efter den japanska Ringu. Sju dagar efter att någon tittar på ett särskilt videoband kommer de att dö, men frågan är om Rings är dötrist eller om det går att krama ur lite till ur samma gamla koncept? 

När jag såg The Ring första gången var jag minst sagt imponerad – och skräckslagen. Jag minns hur det kändes som om hela stolsraden på biografen flyttade sig en meter tillbaka när publiken ryckte till då Samara Morgan kröp ur TV-n. Trots ett ganska barnsligt och enkelt koncept var The Ring, precis som Ringu, skrämmande och fascinerande. Jag kan visserligen förstå varför Hollywood återvänder till gamla koncept; enligt uppgift spelade den här filmen in mer än tre gånger budget, trots sina brister.

För Rings är inte bra, tyvärr. Skådespelarna är okej, upplägget fungerar till viss del, men det är inget nytt över huvud taget och konceptet känns bara urvattnat. Rings handlar om Julia (Matilda Lutz) och hennes pojkvän Holt (Alex Roe). De dras med av biologiläraren Gabriel (Johnny Galecki) som har samlat en grupp för att försöka förstå videobandet, som han också har tittat på. Galecki spelar för en gångs skull en roll utanför Big Bang Theory som faktiskt passar honom, och det blir ett litet plus i kanten för det. Men handlingen blir inte mycket bättre, det handlar om ungefär samma saker på nytt – men utan den mörka, ödesmättade stämning som The Ring hade.

rings
Bonnie Morgan as Samara in the film RINGS by Paramount Pictures

Visserligen dyker Vincent D’Onofrio upp som präst och det i sig hade kunnat vara uppfriskande, men för ovanlighetens skull är D’Onofrio inte bra. Kanske är det för att jag hela tiden tänker på Kingpin när jag ser honom nu för tiden, efter att ha sett TV-serien Daredevil. Där var han helt klart betydligt bättre än i Rings.

Det finns dock några saker som gör att du vill se Rings. Det är en lagom skräckis, betydligt mer lättsmält än originalet. Rings är också hanterbar vad det gäller längden,  knappt 100 minuter får du spendera om du vill se klart filmen. Och sist men inte minst; legenden om Samara får lite mer förklaringar. Dessutom en sista bonus; själva videobandets innehåll är faktiskt mardrömsläskigt. Om du nu vågar se det…

Fakta Rings

rings
REKLAM. Köp filmen på blu-ray hos CDON. Klicka på bilden för att komma direkt till CDON.

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 7.1
Bild: Widescreen (1.78:1), HD 1080p
Språk: Engelska
Längd (min): 102
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2017-06-19
Regissör: F. Javier Gutiérrez
Åldersgräns: 15 år

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.