Recension: First Blood (1982)

Klassiska First Blood från 1982 har förstås några år på nacken. Håller den än idag? Vi ger dig svaret.

First Blood från 1982 är en actionfilm baserad på David Morrells roman med samma namn och är den första filmen i Rambo-serien. Filmen regisserades av Ted Kotcheff och Sylvester Stallone spelar huvudrollen som John Rambo, en krigsveteran som kommer till en småstad och hamnar i konflikt med den lokala polisen.

Handlingen i ”First Blood” följer John Rambo när han kommer till en småstad för att söka upp en gammal vän från Vietnamkriget. Han hamnar dock i konflikt med den lokala sheriffen (spelad av Brian Dennehy) och hans styrkor när de börjar trakassera honom. Rambo, som lider av PTSD från kriget, tar till flykt och inleder en katt-och-råtta-lek med polisen.

Filmen är en av de mest ikoniska actionfilmerna från 80-talet, med Stallones karaktär som har blivit ett kulturellt fenomen. Men ”First Blood” är mer än bara en actionfilm. Det är en film som utforskar frågor om maktmissbruk, PTSD och överlevnad.

Stallones prestation som John Rambo är utmärkt, och han ger karaktären en djupare dimension än bara en enkel actionhjälte. Brian Dennehy är också utmärkt som den skrupelfria sheriffen som ser Rambo som en fiende som måste elimineras.

Regissören Ted Kotcheff lyckas balansera actionscenerna med de mer personliga och psykologiska scenerna på ett imponerande sätt. Filmen har också en medryckande och spännande musik av Jerry Goldsmith som passar perfekt till filmens stämning.

Sammanfattningsvis är ”First Blood” en film som är mer än bara en actionfilm. Det är en film som utforskar svåra frågor om krig, maktmissbruk och överlevnad. Stallone ger en stark prestation som John Rambo och filmen är välregisserad och medryckande. ”First Blood” är en klassiker som är väl värd att titta på för alla fans av actionfilmer.