Recension: Lovecraft Country (2020)

lovecraft country

Jag gillar verkligen när en serie kan överraska. Första gången jag såg trailern för Lovecraft Country blev jag nyfiken under första halvan av trailern, och sedan tappade jag intresset. Det kändes som ännu en dussinserie. Vilket det inte är.

Lovecraft Country bygger på boken av Matt Ruff med samma namn. Vi får möta Atticus Freeman (Jonathan Majors) när han tillsammans med sin farbror George Freeman (Courtney B. Vance) och sin vän Letitia Lewis (Jurnee Smollett) ger sig ut på en resa för att försöka hitta sin försvunna pappa.

Det är från början till start en klassisk plott. Resan sker genom 1950-talets USA och är fylld av rasism, rasmotsättningar och lantliga miljöer. Samtidigt är det också en resa genom författaren Lovecrafts inspirationskällor. Lovecraft Country är helt enkelt de områden som H.P. Lovecraft ska ha inspirerats av.

Men i TV-serien är monstren inga fantasifoster, utan högst verkliga. Jag ska inte avslöja alltför mycket om vad Atticus stöter på, men de rasistiska sheriffer och bondlurkar han möter är inte det farligaste…

Samtidigt finns det en underlig silverfärgad Bentley som dyker upp på platser där de minst anar. Bilen körs av Christina Braithwhite (Abbey Lee), som har en tydlig koppling till Atticus pappas försvinnande.

Lovecraft Country har dock en del problem. Serien är inte helt logisk, den är rätt dålig på att hålla ihop strukturer och den röda tråden, men skådespelandet är helt ok och ibland över förväntan. Dock får vi (i alla fall i säsong ett) inte särskilt mycket karaktärsutveckling och det är många frågor som inte får sina svar.

Trots det är det en så stark känsla av gamla skräckisar (från femtiotalet och framåt) att jag kan inte göra annat än att verkligen tycka om den här serien. Jag gillar mysterier och det finns det gott om. Jag har alltid älskat Lovecraft även om böckerna är svårlästa så är själva stämningen och känslan i hans berättelser fantastiska. Samma känsla infinner sig rätt snabbt i Lovecraft Country, och den stannar kvar.

Totalt sett blir det ett gott betyg. Jag vill se mer och jag hoppas att säsong två innehåller åtminstone fler förklaringar. Det sista någon vill vara med om när det gäller den här typen av berättelser är J.J. Abrams som öppnar sin mysterielåda och tror att alla gillar att få se nya mysterier hela tiden. Det gör vi till viss del, men vi normalt sett vill vi även att mysterierna får lite svar…

Betyg: 3+

Fakta Lovecraft County

Recenserad på: Blu-ray
Längd: 600 minuter
Åldersgräns: 15 år
Undertexter: Danska, Finska, Norska, Svenska