Recension: Flygplan 2: Räddningstjänsten (2014)

Flygplan 2: Räddningstjänsten

6.5

Handling

6.0/10

Animation

6.5/10

Röstskådespel

6.5/10

Ljud och musik

7.0/10

Pros

  • Mycket bonusmaterial
  • Lagom

Cons

  • Sömnig handling
  • Ännu en uppföljare

I Flygplan 2 har Dusty, flygplanet som drömde om att få tävla, fått ge upp sina drömmar tack vare en trasig växellåda. Men när en dörr stängs öppnas en annan och Rusty får börja jobba åt räddningstjänsten.

Den sortens upplägg som Flygplan 2 står för älskar förstås alla barn. Vi kan riktigt känna Dustys frustration över att behöva göra något annat än det han verkligen ville. Men det är naturligtvis väldigt spännande att börja släcka bränder från luften – och farligt. Ett spännande äventyr väntar och barn gillar det förstås. Sedan Toy Story har vi vuxna också fått vår beskärda del av humor i många animerade filmer och det finns några glada stunder även för oss vuxna, även om vi inte skrattar skjortan av oss.

Jag gillade aldrig Bilar eller Bilar 2, kanske för att jag tyckte det var rätt svårt att relatera till en bil, oavsett hur mänskliga manusförfattarna försökte göra dem. Däremot tycker jag att Flygplan 2 vida överträffar bilfilmerna, inte minst för att det faktiskt blir en del häftiga scener i luften med mer fart än vad bilarna lyckades pressa fram. Detta till trots är det en rätt sömnig film, med lite för mycket snack och för lite handling. Det är tur att den inte försöker nå upp till längden på Bilar, som nästan toppade på två timmar. Det räcker gott med cirka 80 minuter flygplan.

Samtidigt som det är en film väl värd att se med familjen är det också lite trist att det dyker upp så många uppföljare. Visserligen är det spännande (för barnen) med bränderna i Flygplan 2, men varför inte satsa på något helt nytt? Rymdraketer hade ju varit kul. Plus i kanten för att AC/DC’s ”Thunderstruck” är med.

Bonuspoäng dessutom för allt bonusmaterial som följer med. Här hittar vi fakta, bortklippta scener, en musikvideo och två animerade kortfilmer – bland annat Musse Pigg ”O Sole Minnie”.

 

Köp filmen på CDON: DVD / Blu-ray

 

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.