Recension: Funhouse (2019)

funhouse

Blandningen av uppmärksamhetssökande och ett enkelt sätt att nå hela världen kan vara förödande. Särskilt om det går att få bekräftelse genom att någon klickar på gilla-knappen. Funhouse är allt annat än vad det låter som, det här är en skräckis och den passar väldigt bra in i vår tidsanda.

Jag är kluven till skräck som handlar om att skapa obehag genom tortyr, eller påtvingade handlingar där en person behöver skada någon annan. Funhouse börjar med en sådan scen och sedan blir det bara värre. Filmen handlar om en realityshow på nätet, där mindre lyckade kändisar blir inlåsta för att tävla om fem miljoner dollar.

Naturligtvis är det inte bara att visa brösten eller supa som gäller för att vinna, det är betydligt värre än så. Här är det en salig blandning av människor som tävlar, allt från influencers till Kasper Nordin (Valter Skarsgård) som är bara är känd för att vara exmake till en popstjärna.

Valter Skarsgård är ytterligare en av Skarsgårds-klanen som visar att han kan skådespela. Funhouse är inte den mest påkostade skräckfilmen, vilket oftast betyder att betydligt större krav ställs på skådespelarna. Skarsgård bär upp mycket av skådespelandet, det är inte alls lika hög klass på övriga.

Handlingen tar en oväntad vändning rätt snart när den av halvkändisarna som klarat sig sämst går och blir brutalt mördad. Och värre ska det bli, allt medan den animerade lekledaren spär på eländet.

Här finns en hel del inbyggd kritik mot vår minst sagt ytliga värld, där människor fastnar på nätet och missar verkligheten. Det är egentligen inte mycket nytt i Funhouse, mycket av konceptet har vi sett i andra filmer. Det är lite lagom av allt, förutom allt gore som väller över oss.

På något sätt fungerar det. Man vill att det ska ta slut och slutet är lite oväntat. Men samtidigt lämnar filmen mer obehagskänsla än att jag har blivit skrämd. Möjligtvis är jag skrämd av vart mänskligheten är på väg. En skräckfilm ska inte bygga på enbart obehag och en del äckel, utan lite mer än så vill jag allt ha i en skräcks.

Betyg: 3/5

Trailer för Funhouse

Fakta Funhouse

Recenserad på: Blu-ray
Åldersgräns: 15 år
Längd: 105 min
Regissör: Jason William Lee
Filmformat: 16:9 Widescreen HD 1080p