Recension: Indiana Jones and the Dial of Destiny (blu-ray)

Jag var givetvis tvungen att se Indiana Jones and the Dial of Destiny på bio – och blev definitivt positivt överraskad. Efter floppen med del fyra – Kingdom of the Crystal Skull – var jag orolig att Indy skulle gå åt fel håll.

Som tur var blev del fem raka motsatsen till del fyra. Indy var tillbaka, och till en början som ung. Jag ska inte ägna den här recensionen åt själva filmens handling eftersom den här recensionen handlar om blu-rayutgåvan, men kort sagt var filmen fartfylld, spännande, intressant och framför allt hade den gamla Indy-känslan.

Vad det gäller blu-rayutgåvan har den inte mycket extramaterial, egentligen bara en enda film och det är hur filmen blev till – en dryg timmes dokumentär. The Making of Indiana Jones and the Dial of Destiny är dock riktigt bra. Det är en dokumentär i fem delar som verkligen tar upp hur alla som deltog ville att det här skulle bli bra. I sig är det tillräckligt för att köpa blu-rayutgåvan, men givetvis måste bild och ljud vara bra.

När det gäller bilden på blu-rayutgåvan finns det absolut inget att klaga på, och det gäller även ljudet. Det går naturligtvis aldrig att få samma känsla som på bio, om man inte har en enorm budget för sin hemmabioanläggning, men det är ändå mer än tillräckligt. Jag jämförde den strömmade versionen på Disney+ och tycker att blu-ray är (som sig bör) så mycket bättre.

Till sist är det gott att ha sett Indy 5 och det är inte omöjligt att vi får se fler Indy-filmer med tanke på vad Deep fake-tekniken kan göra.

Har du förresten sett att det är ett nytt Indiana Jones-spel på gång? Trailer nedan, efter filmtrailern, och det verkar väldigt lovande!

Fakta Indiana Jones and the Dial of Destiny (blu-ray)

Betyg: 5
Längd: 2h 34m
Regissör: James Mangold

Trailer Indiana Jones and the Dial of Destiny

Trailer Indiana Jones and the Great Circle