SVT sänder Vasaloppet direkt den 3 mars

Vasaloppet Bildtext: Det hundrade Vasaloppet. En folkfest där elit och motionär åker tillsammans 90 km från Berga By i Sälen till Mora. Foto: Daniel Eriksson/BILDBYRÅN

Nu är det snart dags för årets Vasalopp, där folk över hela Sverige kommer att resa till Sälen för att skida samma väg som kung Vasa gjorde för hundratals år sedan. Det här året hålls loppet lördagen den 3 mars. Precis som vanligt är loppet 9 mil lång och går mellan Mora och Sälen. Det här året är det ännu mer speciellt än vanligt eftersom det är det 100:e Vasaloppet.

100 år av Vasalopp

Under de hundra år sedan Vasaloppet först började hållas har den genomgått många förändringar. Kvinnor var inte ens tillåtna att delta i loppet de första 50 åren – 1979 fick de köra i det ”öppna spåret” som hölls veckan före Vasaloppet och 1981 fick de äntligen tillåtelse att tävla i det riktiga loppet. Lägger man till hur mycket teknologin har utvecklats det senaste århundradet så kan man lugnt säga att Vasaloppet inte ser ut som det gjorde när det började. Nuförtiden är alla som har orken att skida nio mil varmt välkomna att delta.

SVT sänder direkt

När Vasa-loppet går igång den 3 mars kommer SVT att vara med och filma hela loppets gång från och med kl. 07:30 (själva loppet kommer att starta kl. 08.00). Jacob Hård och Anders Blomquist kommer att vara kommentatorer medan Maria Wallberg, Marie Lehman, Daniel Nannskog och Eric Ekstrand kommer att rapportera direkt från spåret. ”Vi kommer även i år ge tittarna chansen att följa sina kompisar i spåret! Vi har satt upp en dedikerad kamera för SVT Play och det finns valbara kameror vid varje kontroll,” säger projektledaren Helena Bäckman.

Även Klara Hammarström och Måns Möller, som har åkt Vasaloppet tidigare och var del av SVT:s lag förra året, kommer att hålla er sällskap i SVT Play genom hela Vasaloppet. Häng med i DUO under loppets gång och var med och peppa de som springer och ge dem hälsningar genom DUO-appen.

Missa inte heller Tjejvasan, som hålls lördagen den 24 februari.

Om Jill Johansson 387 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).