Recension: Joker (2019)

Joker

Joker är en fantastisk film. Tragisk och monumentalt mörk. Där kan man sluta skriva, det är allt som behövs sägas. Ändå måste jag fortsätta skriva.

För i princip går det inte att sluta hylla Joker och Joaquin Phoenix fantastiska insats. Han har överbevisat sig själv. Jag har aldrig varit ett stort fan av hans skådespelande, men i Joker hittade han hem. Berättelsen om hur Arthur Fleck förvandlas till Jokern är ingenting annat än ett mästerverk.

Det är dock en helt annan berättelse än vad vi är vana vid från Batmans universum av filmer. Vad som en gång började som en minst sagt töntig, men kultförklarad TV-serie och film utvecklades till att bli en mörk historia, innan filmerna tog ett kort avstamp till det töntiga igen. Burtons filmer var bra, mörka och tunga, de direkta uppföljarna tappade en hel del av mörkret men var ändå på sitt sätt sevärda.

Så kom Nolans trilogi, som tog tillbaka mörkret och förstärkte det, samtidigt som han lyckades med en rätt trovärdig Bruce Wayne / Batman, i Christian Bales utmärkta skådespeleri. Heath Ledger gjorde en väldigt bra insats som Jokern i Nolans Dark Knight, men Phoenix har lyckats toppa den insatsen – även om det inte går att bortse från att Ledger är episkt bra.

I Joker blir resan från neurotisk standup-wannabe en tragisk, mörk resa där ingenting blir bättre förrän vår skurk (jag höll på att skriva hjälte) hittar sitt rätta jag. Robert de Niro gör en sidoroll som passar även honom perfekt, men showen tillhör Phoenix.

Att också få någon form av förklaring till skrattet, till clown-bakgrunden, till den djupa sorgen, är rätt befriande. Vem har inte funderat över vem Jokern egentligen är? TV-serien Gotham gav inte direkt några bra svar på den frågan.

Likväl står den här filmen helt för sig själv. Du behöver inte ens tycka om Batman-filmerna. Se den med öppna ögon och förundras över det mänskliga psyket. Förundras också över hur mänsklighetens sämsta sidor kan förvandla vem som helst till skurk. Eller hjälte.

Betyg: 5/5

Fakta Joker

joker
Köp filmen på CDON.

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (1.85:1), HD 1080p
Längd (min): 122
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2020-02-10
Regissör: Todd Phillips
Åldersgräns: 15 år