Recension: Loving (2016)

Loving

Cirka 99 SEK
7.9

Handling

8.0/10

Skådespelare

8.0/10

Ljud och musik

7.0/10

Stämning

8.5/10

Effekter

8.0/10

Får man älska vem som helst? Det är klart man får, men det är inte alla som tycker det och det har inte alltid varit så överallt heller. Loving handlar om två människors kärlek till varandra i 50- och 60-talets USA. 

För Richard Loving (Joel Edgerton) leker livet när han blir kär i Mildred Jeter (Ruth Negga). Som tur är så är kärleken är besvarad, och de vill gifta sig med varandra. Problemet är bara att Richard är vit, Mildred är färgad och de bor i Virginia, USA. För att förvärra det hela är det dessutom 1958 och då var det enligt Virginias lagar förbjudet för vita och färgade att gifta sig med varandra.

Men det unga paret ger sig inte. De gifter sig i Washington istället, där det är tillåtet, och återvänder. Vilket de inte skulle gjort, för när sheriffen Brooks (Marton Csokas) upptäcker att de gift sig slänger han dem i fängelse…

Loving

Idag i vår upplysta värld, eller nja, något upplysta i alla fall, känns det här väldigt främmande. Men sextiotalet är bara knappt sextio år borta och det var en annan värld, som vi idag ser många ekon från. I Virginia var det nyligen våldsamma upplopp som slutade i tre döda och hela 34 skadade – och allt handlade om rasism.

Loving är inte minst på grund av rasismen en film alla borde se. Samtidigt är det en bra kärlekshistoria, där både Edgerton och Negga spelar fantastiskt bra. Det är en film som kommer att göra dig både arg och ledsen, men framför allt hoppas jag att du också kan känna att det finns lite hopp i mänskligheten trots de här dumheterna. Vi har trots allt kommit lite längre, om än vi är långt ifrån färdiga.

Fakta Loving

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Letterbox, Widescreen (2.40:1), HD 1080p
Språk: Engelska
Längd (min): 123
Text: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2017-08-14
Regissör: Jeff Nichols
Åldersgräns: 7 år

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

2 trackbacks/pingbacks

  1. Recension: It Comes at Night (2017) - Spel och Film
  2. Recension: It Comes at Night (2017) – Carling Creations

Kommentarer är stängda.