Recension: Mamma Mia! Here we go again! (2018 / Blu-ray)

Mamma Mia! Here we go again!

Mamma Mia! Here we go again! (blu-ray)

199
8.2

Handling

5.5/10

Skådespelare

9.0/10

Stämning

9.0/10

Ljud & Musik

9.5/10

Effekter och Filmteknik

8.0/10

I somras såg och recenserade jag uppföljaren till Mamma Mia! och nu är det dags att se om den. Mamma Mia! Here we go again! har kommit ut på blu-ray och frågan är förstås – håller den för en omtitt? 

Blu-ray-formatet har förstås svårt att hävda sig mot upplevelsen en bra biograf kan ge, även om bild och ljud är nog så bra så hänger förstås allt på övrig utrustning i hemmet. Men om vi bortser från den skillnaden hänger upplevelsen i huvudsak på två saker: Är filmen tillräckligt bra för en andra titt och kan blu-ray tillföra något nytt? 

LÄS MER: Biorecensionen av Mamma Mia! Here we go again!

Det är förstås ingen tvekan om att musiken håller, den har hållit i fyrtio år och mer, men handlingen tappar. Har man sett filmen en gång kommer man ihåg det mesta och det finns få överraskningar. Visst är det kul att se alla favoritskådespelarna och deras fenomenala insats, men det är inte för handlingens skull jag ser om och njuter av Mamma Mia! Here we go again! 

Nej, istället handlar det om att återigen få musiken levererad i ett romantiskt format och bara åka med. Blu-ray-skivan medger också Sing Along, samt ett antal raderade scener. Det är just det som gör att Blu-ray (precis som DVD är/var) kan göra att en film som inte riktigt vinner på att ses i hemmet jämfört med bio faktiskt ändå kan ha en hel del att ge. 

Det enda som gör att helhetsupplevelsen glider ner något är den något överdrivet paketerade handlingen där alla är så klämkäcka att jag börjar längta efter en Ingmar Bergman-film. Det blir lite för mycket under filmens knappa två timmar, även om det finns några mörka stunder (som inte är mörka, knappt molniga). 

Trots det, en perfekt julklapp till alla som gillar Abba och Mamma Mia-konceptet. 

Fakta Mamma Mia! Here we go again!

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: Dolby Atmos Bild: Widescreen (2.40:1), HD 1080p
Språk: Engelska
Längd (min): 114
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade 
Releasedatum: 2018-11-19
Regissör: Ol Parker
Åldersgräns: Barntillåten

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.