Recension: Mission: Impossible – Fallout (2018)

fallout
Tom Cruise as Ethan Hunt in MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT, from Paramount Pictures and Skydance.

Tom Cruise är tillbaka med den sjätte Mission: Impossible-filmen och den här gången handlar det om jakten på stulet plutonium. 

Som alla vet kan plutonium användas för att skapa kärnvapen och det är precis vad IMF och Ethan Hunt (Tom Cruise) misstänker att det stulna plutoniumet ska användas till. Fallout börjar i princip där Rogue Nation slutade och återigen får vi stifta bekantskap med svenska Rebecca Ferguson i rollen som MI6-agenten Ilsa Faust. Det är full fart från början till slut, och det är just actionscenerna som är Mission: Impossible-seriens signum, tillsammans med lite ny häftig teknik.

På många sätt och vis har Mission: Impossible tagit över agentfilmernas tron, där Bond tidigare satt ohotad. Bond tappade all finess när Daniel Craig axlade rollen och sedan dess har det bara gått utför. Ethan Hunt har inte samma stil och gentlemannamässighet, men det spelar mindre roll. Han är en äkta hjälte som aldrig lämnar någon efter sig.

Storyn i Fallout är kanske inte den mest unika, men samtidigt är det inte för en djuplodande berättelse som tvingar mig att tänka som jag gillar Mission: Impossible. Snarare tvärtom. Full fart, humor och glädje blandat med lite lagom sorg kombinerat med storslagna skådespelare är receptet som fungerar. Då slipper jag tänka och kan bara åka med. 

Vad det gäller storslagna skådespelare ska Henry Cavill ha samma eloge som Cruise och Ferguson. Här visar han helt nya skådespelartalanger och det är befriande att se honom som i en annan roll än Stålmannen. 

Slutligen är det kul att se att filmen lever upp till ”Impossible”. De här filmerna ska ha ett till synes omöjligt uppdrag och omöjligare blir det för varje film. 

Fakta Mission: Impossible – Fallout

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: Dolby Atmos
Bild: HD 1080p, Widescreen (2.39:1)
Språk: Engelska
Längd (min): 147
Text: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska 
Releasedatum: 2018-12-03
Regissör: Christopher Mcquarrie
Åldersgräns: 15 år

fallout
Tom Cruise as Ethan Hunt in MISSION: IMPOSSIBLE – FALLOUT, from Paramount Pictures and Skydance.

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.