Recension: Mordet på Orientexpressen – Blu-ray (2017)

orientexpressen

199
7.3

Handling

5.0/10

Karaktärer

7.0/10

Ljud och musik

9.0/10

Effekter

7.0/10

Stämning

8.5/10

Jag har tidigare recenserat Mordet på Orientexpressen efter att ha sett den på bio. Nu är det dags för blu-ray-versionen och dessutom ett test på hur väl den här filmen går att se en andra gång. 

Trots allt är det svårt med mordgåtor. Har du väl sett filmen och fått lösningen på gåtan så blir det inte lika spännande andra gången du ser filmen. Mordet på Orientexpressen som bygger på Agatha Christies roman med samma namn är inget undantag vad det gäller spänningen. Den blir mindre vid en andra titt, men det finns mycket mer som lockar.

Har du inte koll på storyn eller vilka som är med får du gärna läsa vår första recension, se länk nedan. I den här recensionen koncentrerar jag mig på upplevelsen av att se filmen på blu-ray.

LÄS MER: Recensionen av Mordet på Orientexpressen – bioversionen

Till att börja med är det ingen tvekan om att den här filmen faktiskt gör sig bäst på en stor bioduk. Det är några riktigt monumentalt vackra scener och de blir bättre i biomörkret med en rejäl filmduk. Samtidigt går de hem även i TV-soffan. Visserligen har jag en rejäl TV som kan återge en del av den vackra naturens storslagenhet, men kommer ändå inte upp till bions större format.

orientexpressen

En annan sak jag gillar även vid en andra titt är karaktärerna. Det är välspelat av alla skådespelare, även om Kenneth Branagh överträffar alla i sin roll som Poirot. Dessutom upptäcker jag nya egenheter hos dem alla – vilket också är kul eftersom det trots allt bidrar till mordgåtan. Vid den andra titten går det att se många fler ledtrådar som leder till gåtans lösning, vilka jag inte upptäckte när jag såg filmen första gången.

Så det är klart att blu-ray-versionen håller och jag kan också tänka mig se om den om några år igen – särskilt om vi får se en uppföljare…

Fakta Mordet på Orientexpressen

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio, DTS HD – Master Audio 7.1
Bild: HD 1080p, Widescreen (2.39:1)
Språk: Engelska
Längd (min): 116
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Releasedatum: 2018-04-09
Regissör: Kenneth Branagh
Åldersgräns: 11 år

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.