Recension: Split (2016)

Split

Cirka 199 SEK
6.8

Handling

7.0/10

Skådespelare

7.0/10

Stämning

7.0/10

Ljud och musik

7.0/10

Effekter

6.0/10

Jag gillar M. Night Shyamalans filmer. För det mesta i alla fall. Han är rätt ojämn. Split är en av de mer ojämna, inte alls i närheten av mästerverken Sjätte Sinnet och Unbreakable. Men trots det ändå rätt okej, som Signs eller The Village.

Split har en förhållandevis enkelt plott. Tre tjejer blir kidnappade av en galning med multipla personligheter. Huvudpersonen i dramat är Casey Cook (Anya Taylor-Joy) som är en av de tre tjejerna och den som försöker hålla huvudet kallt. Kidnapparen är, till att börja med, Dennis (James McAvoy) som snart växlar mellan sina 23 personligheter. Vad han vill med tjejerna är till en början oklart men allt får sin förklaring. Det står dock snart klart att det finns en 24:e personlighet, och innan den 24:e personligheten utvecklas måste tjejerna fly.

Split

Att spela flera personligheter är dock allt annat än lätt. James McAvoy gör det rätt okej, men det är inte bra än mindre mästerligt. Inte ens i närheten av Sally Field i Sybil. Medan några av personligheterna fungerar väldigt väl så är det flera som är rent av dåliga. Som exempelvis kvinnan Patricia, som inte alls är trovärdig.

Däremot är Anya Taylor-Joy väldigtmycket mer trovärdig, trotsatt hon bara spelar en personlighet. Hennes kamp, list och personlighet lyfter Split. Det finns också några ingredienser som på klassiskt Shyalaman-manér får filmen att ta fart. Men Split blir aldrig riktigt engagerande, åtminstone inte efter de inledande 30 minuterna.

Avslutningsvis är det däremot riktigt spännande att Split är en fristående fortsättning på Unbreakable och att det blir en tredje del vid namn Glass, som ska komma ut 2019. Den ser vi fram emot och ser Split som en aptitretare snarare än en huvudrätt.

Fakta Split

Recenserad på: Blu-ray

Bild: Widescreen (2.40:1), HD 1080p
Språk: Engelska Längd (min): 117
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2017-06-26
Regissör: M. Night Shyamalan

Åldersgräns: 15 år

 

 

 

 

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

2 kommentarer

  1. Det är väl mest med tanke på vad Shyamalan har klämt ur sig de senaste åren som man kanske blir överdrivet positiv till Split.

3 trackbacks/pingbacks

  1. Recension: Unbreakable (2000) - Spel och Film
  2. Recension: Unbreakable (2000) – Carling Creations
  3. Recension: Thoroughbreds (2017) - Spel och Film

Kommentarer är stängda.