Recension: The Batman (2022)

Just när man trodde att det inte gick att göra en ny version, särskilt efter Christopher Nolans magnifika trilogi, kommer Matt Reeves med The Batman och gör just en helt ny version.

Eller kanske inte helt ny. Det är ändå samma tema. Bara mycket mer mörker. Dessutom är det en svängning från Waynes tragiska bakgrundshistoria, här är mer fokus på en seriemördare som härjar genom Gotham.

Robert Pattinson spelar Bruce Wayne i en bra mycket mörkare, deppigare version och det fungerar väldigt väl. Han är inte ensam om att bidra till ett större djup och mörker. Zoë Kratitz som Selina Kyle gör kanske en av de bästa tolkningarna av Kyle. Jeffrey Wright är en deppigare James Gordon än vad vi sett på länge och vi ser samma mörka utveckling inom skurkarna.

Utan att gå in alltför mycket på berättelsen och avslöja några vitala delar kan jag säga att jag gillar hur mycket större anspänningen är mellan Batman och polisen. Ingenting är självklart från start och även om Gordon vill jobba med Batman är det absolut inte självklart för övriga poliser.

På sätt och vis gillar jag att The Batman tar den gamle hederlige läderlappen till en mer trovärdig version, betydligt mörkare, och jag kan uppskatta det på många sätt.

Vad jag dock inte gillar är att det är en enorm idétorka inom filmskaparna och de återupprepar gamla berättelser. Vi har sett flera versioner av Batman sedan Adam West hoppade runt i trikåer, och det räckte med Nolans trilogi.

Hade The Batman kommit för fem-tio år sedan hade den kunnat konkurrera ännu bättre. Nu är jag trött på alltför mycket repetition från Hollywood och betyget blir lägre bara på grund av det.

Men som fristående film, helt klart sevärd och nytänkande, även om det blir repetition av tidigare berättelser.

Betyg: 4

Fakta The Batman

Recenserad på: Blu-ray
Längd: 2h56m
Regissör: Matt Reeves