Recension: The Darkest Minds (2018)

The Darkest Minds

Efter att en mystisk sjukdom tagit livet av nästan alla barn i världen har de barn som överlevt fått övernaturliga krafter. Vilket får myndigheterna att sätta barnen i läger. The Darkest Minds har en riktigt intressant intrig, men håller filmen hela vägen?

Ruby (Amandla Stenberg) är ett av barnen som får se hur andra barn dör och snart befinner hon sig i fångenskap. Först efter sex år lyckas hon fly och då slår hon sig ihop med andra överlevande barn, som alla har sina förmågor.

Att The Darkest Minds är ännu en film gjuten i samma form som The Hunger GamesDivergent och The Maze Runner är rätt klart. Unga vuxna i kamp mot systemet i en värld som är annorlunda men ändå inte. Konceptet har visat sig fungera tidigare och The Darkest Minds börjar rätt bra. Känslan av en värld som riskerar att dö finns där tidigt; om nu ungdomarna blir farliga tack vare sina krafter och de vuxna bestämmer sig för att ta kål på dem eller hålla de fångna, hur ska det då gå med mänsklighetens fortlevnad?

Tyvärr blir The Darkest Minds rörig, ologisk och efter filmens första tjugo minuter tappar jag intresset rätt rejält. Visst är det ett antal snygga actionscener, men det finns väldigt lite av karaktärsutveckling och alla logiska luckor ställer till det.

Lite positivt finns det förstås. Konflikten i att unga människor har superkrafter bortom deras mognadsgrad är förstås intressant, men får ta för lite plats. Amandla Stenberg gör en bra skådespelarinsats, som hon tyvärr är ensam om.

Det blir tyvärr inte bättre av att boken som filmen baseras på är den första av fem, vilket gör att all handling i den första filmen bygger på en fortsättning. Som jag tyvärr är tveksam till att någon vill se, om ingenting blir radikalt förändrat.

Betyg: 2/5

Köp filmen på CDON (affiliate-länk)

Fakta The Darkest Minds

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 7.1
Bild: 16:9 Widescreen, HD 1080p, Widescreen (2.39:1)
Språk: Engelska
Längd (min): 104
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2018-12-10
Regissör: Jennifer Yuh Nelson
Åldersgräns: 11 år

The Darkest Minds
Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.