Recension: The Homesman (2014)

The Homesman

8

Handling

8.0/10

Skådespelare

8.5/10

Miljö

8.0/10

Filmteknik

8.0/10

Ljud och musik

7.5/10

Pros

  • Stämningen
  • Annorlunda

När Mary Bee Cuddy anmäler sig frivilligt för att transportera tre psykiskt sjuka kvinnor inser hon kanske inte vad hon ger sig in på. Spel och Film recenserar The Homesman, en av 2000-talets bästa västernfilmer. Vi berättar varför The Homesman är en film du bara måste se.

Livet var tufft på den amerikanska prärien, särskilt om du var en ensamstående kvinna. Mary Bee Cuddy (Hilary Swank) kämpar på med sin lilla ranch och trots att hon har gott om stålar ratas hon av traktens män – inte minst på grund av att hon faktiskt är självständig och har lite attityd. Det skrämmer förstås männen i hennes närhet och hon förblir ensam.

När tre av kvinnorna i trakten visar sig ha en hel del psykiska problem anmäler sig Mary Bee Cuddy att transportera dem till ett sjukhus i Iowa, inte minst på grund av att kvinnornas makar/män inte vill eller tro sig kunna göra det. Prästen i byn – Alfred Dowd (John Lithgow) – är skeptisk men låter henne göra jobbet. Vilket kanske beror på att han faktiskt inser att ingen annan kan göra det och att låta kvinnorna bo kvar är inte ett alternativ, med tanke på deras sinnestillstånd.

Mary Bee kan dock inte lösa uppgiften själv, och hon får oväntad hjälp genom George Briggs (Tommy Lee Jones). Han vill egentligen inte hjälpa henne, men eftersom han har en skuld till henne går han med på att föra de tre kvinnorna över Nebraskas vidder till Iowa.

The Homesman
Bistra miner är en vanlig syn i The Homesman.

 

De tre psykiskt sjuka kvinnorna – Arabella Sours (Grace Gummer), Theoline Belknap (Miranda Otto) och Gro Svendsen (Sonja Richter) – spelar sina roller väl och de har sina anledningar till att må dåligt. Mycket beror på det hårda livet på prärien, men det finns också andra anledningar till att de har knuffats utanför förnuftets gränser. Extra plus i kanten får filmen för svenske David Dencik som spelar Gro Svendsens man Thor Svendsen.

Berättelsen som sådan är annorlunda och det här är långtifrån en vanlig västernfilm. Briggs är den perfekta antihjälten, Mary Bee Cuddy är allt annat än man hade kunnat förvänta sig och resten av alla fantastiska skådespelare gör ett grymt bra jobb. Storyn utvecklas hela tiden och det är en fröjd att allt går så långsamt som det gör. Här finns massor av känslor, från skratt och glatt igenkännande till djupa depressioner och ångest. Livet förr var hårt, oavsett var på planeten man befann sig, men prärien verkade ha varit särskilt utmanande i alla faror som dök upp.

För den som gillar filmer med djup, eftertanke och utan brådska att förklara, är The Homesman en fantastiskt bra film. Jag tycker den landar väldigt väl och jag gillar den sköna stämningen som infinner sig redan under inledningen. Swank och Jones utgör ett perfekt par där konflikterna mellan dem gör att filmen utvecklas väldigt väl. Det enda jag egentligen inte gillar är en del jag inte kan avslöja, eftersom jag då skulle avslöja en viktig del av handlingen. Men, bortsett från det är det här en av 2000-talets bästa västernfilmer.

 

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

4 kommentarer

  1. Jag såg Homesman i höstas och skrev kort om den under vårt westerntema. Instämmer i att det var bra skådespeleri och en udda historia. Lite väl sorgsen för min smak kanske. Fick lite Utvandrarna/Nybyggarna-feeling över eländet. Men du kan väl spoilervarna och skvallra om vad du vad mindre nöjd med här i kommentarsfältet i alla fall?? 🙂 Blev nyfiken. Jag har funderat lite över logiken i att ingen vill gifta sig med Mary Bee Cuddy. Tyckte inte att den biten kändes supertrovärdig utan mer som en spegling av dagens kvinnosyn (där yta värderas högre än prestation). Skulle män på prärievischan verkligen inte vilja ha en kvinna som är målmedveten och arbetsam? Om det är någonstans och någon gång i den amerikanska historien som hennes egenskaper kommer väl till hands är det väl under dessa knapra omständgheter? Nåväl. Kändes tillrättalagt i mina ögon.

    • Jag kan nog hinta så att du förstår vad jag tyckte var en besvikelse, och det handlar om Mary Bee själv. Kände att jag aldrig fick någon förklaring om varför hon gjorde som hon gjorde mot slutet… Och vad det gäller varför ingen ville gifta sig med henne hade jag samma reflektion som du, särskilt i ett hårt samhälle där alla fick kämpa väldigt mycket och där Mary Bee faktiskt hade bra resurser. Men att den tidens män skulle ha känt sig hotade av hennes självständighet kan jag nog köpa. 🙂

      • Ja, tyckte nog också att det var lite konstigt att hon gjorde som hon gjorde. Och jag vet inte om jag köper det där med självständighet som SÅ hotfullt. Alltid svårt att avgöra när det gäller gångna tidsepoker, särskilt när man är en lekman i ämnet 🙂 Har inte en susning om vad som är historiskt korrekt, men logiskt sett tycker jag att det verkar överdrivet.

Kommentarer är stängda.