Recension: The Last Duel (2021)

Den som säger att det var bättre på den gamla goda tiden menar nog inte medeltiden. I The Last Duel får vi en insikt i hur det var på tiden då Jean de Carrouges anklagar sin gamle vän för att ha våldtagit hans fru. Plus lite naket våld, relationer, politik och allmänt bråk. Precis det man vill ha.

The Last Duel utspelas i slutet av 1300-talet, då Jean de Carrouges (Matt Damon) och hans väpnare Jacques Le Gris (Adam Driver) precis har varit och krigat mot engelsmännen. De svär båda trohet till greve Pierre d’Alencon (Ben Affleck), som inte är riktigt nöjd med hur det gick i kriget.

För Jean är livet allt annat än enkelt. Han måste slåss och samtidigt se till att finansiera både soldater och tribut till kronan. Ett sätt att underlätta är att gifta sig med Marguerite de Thibouville (Jodie Comer) eftersom på den här tiden blir det förstås hemgifter när adelsmännen gifter sig.

Även om han får det lite lättare blir det snart värre, när Marguerite anklagar Jacques för att ha våldtagit henne. Filmen är uppbyggd så att vi får se handlingen ur tre perspektiv, från Jean till Jacques och slutligen till Marguerite. Vilket är effektfullt även om det blir en del upprepningar.

The Last Duel är byggd på verkliga händelser och det är mycket riktigt den sista duellen som utspelas i Frankrike. Kung Karl VI (Alex Lawther) är den som gick med på att låta Jean duellera för att avgöra vem som är skyldig, även om det redan då var på väg att avvecklas.

Ridley Scott har lyckats väl med The Last Duel. Det är skitigt, grått och allmänt eländigt. Våldet i striderna är naket och adelns svineri är väl gestaltat. Det var ingen lätt tid att leva på, inte ens för adeln. Kung Karl VI är väl gestaltad och den som kan sin historia vet att han så småningom blev galen – något Alex Lawther lyckas väl med att gestalta. Vi kan se den begynnande galenskapen, även om ingen någonsin nämner det.

Matt Damon och Adam Driver är de perfekta ärkefienderna, men här finns en av filmens nackdelar. Vi får veta alldeles för lite om deras vänskap innan anklagelserna. Filmen är lång, runt två och en halv timme, och även om de tre perspektiven ger en viss effekt kunde The Last Duel ha vunnit på att utforska karaktärerna mer.

Totalt sett väl godkänt, klart sevärd och en intressant historielektion.

Betyg: 4

Fakta The Last Duel

Recenserad på: Blu-ray
Längd: 153 minuter
Regissör: Ridley Scott

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.