Recension: The Nun (2018)

vinn the nun

The Nun är en spin-off från The Conjuring-filmerna. Om du tycker nunnor är trevliga och vill behålla den bilden ska du inte se den här filmen. Om jag inte var rädd för nunnorna innan så är jag det definitivt nu.

Eller egentligen jag är inte rädd för alla nunnor. Bara en speciell nunna som gärna dyker upp bakom dig eller i mörkret när du minst anar det. Har du sett The Conjuring 2 vet du vilken nunna vi pratar om. I The Nun får du bakgrundshistorien.

The Nun utspelas 1952, dvs mer än två decennier innan händelserna i The Conjuring. En nunna hänger sig i ett kloster, hon upptäcks hängandes utanför klostret av matleverantören Frenchie (Jonas Bloquet). Vatikanen misstänker att något skumt pågår i klostret och skickar prästen Burke (Demián Bichir) för att undersöka. Han får med sig en novis, syster Irene (Taissa Farmiga), som ännu inte tagit sina löften att viga sitt liv åt Gud. Men när de dyker upp i klostret börjar de snart inse att det inte bara är något skumt som pågår, här är något mycket ont på väg att ta sig ut ur helvetet.

Jag gillar The Conjuring-filmerna, även om jag har lite svårt för den ”eviga” kampen mellan Gud och djävulen. Det är för mycket kristen prägling på historien för att jag ska rycka på axlarna åt det, men visst, det går att acceptera även för en agnostiker.

Berättelsen är inte särskilt djuplodande, vi får inte heller någon större karaktärsutveckling och jag tycker att det redan tidigt blir ett staplande av läskiga scener som inte är något annat än läskiga scener. Manusförfattarna (Dauberman och James Wan) har inte brytt sig om att berätta varför något sker. Det kommer lite förklaringar om vad som hänt på klostret, men alla skrämmande scener dyker upp med enda syfte att skrämma tittaren.

Så har det inte varit i de två första filmerna och jag tycker att The Nun tappar på att inte ha mer karaktärsutveckling. Det är en rätt kort film med strax över 90 minuter speltid och jag hade gärna sett att vi fått veta mer om både prästen och hans lärling. Hade Rosens namn blandats med The Nun kunde det ha blivit riktigt bra.

Nu blir det mest skrämmande och stämningsfullt – miljön i Rumänien, slottet och filmtekniken är det inget som helst fel på – men jag saknar ett djup som The Conjuring-filmerna har. Dock sys historien ihop snyggt och med kopplingarna blir det trots allt en helt okej skräckis.

Betyg: 3/5

Köp filmen på CDON.

vinn The Nun

Fakta The Nun

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: 16:9 Widescreen, HD 1080p
Språk: Engelska
Längd (min): 96
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2019-01-21
Regissör: Corin Hardy
Åldersgräns: 15 år


Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

1 trackback/pingback

  1. Ni vann The Nun - Spel och Film

Kommentarer är stängda.