Recension: The Terminal (2004)

terminal

Att dramakomedin The Terminal kan vara en av de absolut bästa filmerna från 2000-talet, i mitt tyckte åtminstone, är knappast konstigt. En annorlunda film som nästan uteslutande utspelar sig på en flygplats, och med den fantastiska Tom Hanks i huvudrollen, kan knappast bli annat än riktigt bra.

Rollen som Viktor Navorski gör Tom Hanks lika bra som alla sina andra roller, om inte ännu bättre. Trots att man har sett honom i så många filmer så lyckas han alltid övertyga, och här kan det faktiskt vara en stor anledning till att man faller för den här filmen – och för Viktor Navorski.

The Terminal handlar alltså om Viktor Navorski som blir fast på New Yorks flygplats på grund av oroligheter i hans hemland. Han kan inte lämna flygplatsen, och han kan inte resa hem. Trots den jobbiga situationen och det faktum att han inte är särskilt bra på engelska så är han hela tiden optimistisk och lugn. Han accepterar situationen, skaffar jobb på flygplatsen och hittar vänner.

Jag tror att det här är en film man antingen älskar eller hatar. En del tycker säkerligen att den är lite seg och tråkig, men jag håller inte alls med. Det här är en oväntat gripande historia, fascinerande och till och med spännande. Och på samma gång är det en så lättsam och mysig film, som man kan se hur många gånger som helst nästan. Men jag erkänner, utan Tom Hanks så hade filmen inte varit hälften så bra och jag hade förmodligen inte älskat denna märkliga men beundransvärda Viktor Navorski hälften så mycket.

Det är egentligen konstigt hur en film som utspelar sig på flygplats kan vara så intressant, och hur en så tragisk historia kan kännas så lättsam och glad. Det här är en gripande berättelse och en feel good film på samma gång, och det är Tom Hanks i en av sina – i mitt tyckte – bästa roller.

Om Josefine S. Andersson 12 artiklar
Josefine är en frilansskribent med högskoleexamen i Kreativt Skrivande. Skrivandet har alltid varit en stor del av hennes liv, och hennes stora intresse - näst efter familjen. Hon spenderar fritiden med sin sambo och deras son, och älskar att resa, tatuera, träna och att se på film och serier.