Recension: Top Gun Maverick (2022)

top gun maverick

Äntligen var det dags för en uppföljare till Top Gun – och vilken uppföljare det blev. Jag såg den på Imax bara dagar efter premiären och nu var det dags för blu-ray versionen. Det kan bara sägas på ett sätt. Top Gun är Top Gun och uppföljaren är lika bra som första delen.

I Maverick får vi återigen följa Pete ”Maverick” Mitchell (Tom Cruise) när han flyger som aldrig förr. Nu är han testpilot och trots alla prestationer han lyckats med genom åren har han inte kommit längre än att fortsätta som testpilot.

Det stör egentligen inte Maverick särskilt mycket. Han vill trots allt bara flyga. Efter en minst sagt actionfylld inledning får vi dock se honom tillbaka på pilotskolan för toppiloter – Top Gun. Där ska han som instruktör förbereda en grupp unga piloter på ett minst sagt farofyllt uppdrag.

Han plågas dock av gamla minnen och även om han får god hjälp av både sin gamle vän och tillika amiral Tom ”Iceman” Kazansky (Val Kilmer) så hamnar han konstant i trubbel. Den nygamla kärleken Penelope ”Penny” Benjamin (Jennifer Connelly) försöker också hjälpa honom och det blir bara mer invecklat när en av eleverna är son till Nick ”Goose” Bradshaw. Sonen, vid namn Bradley ”Rooster” Bradshaw (Miles Teller), gillar förstås inte att utbildas av den man som indirekt var orsaken till att hans far dog.

Det är givetvis actionfyllt, många gamla återseenden och rätt komplicerade relationer. Top Gun: Maverick levererar på alla områden och det blir inte mycket bättre än så här. Blu-ray skivan ger dig dessutom hela 30 minuter extramaterial, varav en hel del bakom kulisserna. Har du inte sett den här filmen är det hög tid att göra det nu, men glöm inte att ladda upp med originalet.

Betyg: 5/5

Fakta Top Gun: Maverick

Recenserad på: Blu-ray
Regissör: Joseph Kosinski
Längd: 2h10m