Vilnius på väg att bli spelvärldens center

Vilnius, Litauens huvudstad, är snabbt på väg att bli spelvärldens nya center efter deras succéer med bl a Human: Fall Flat och Cooking Fever. Under de senaste åren har sektorn tjänat in över 2 miljarder kronor, främst från företagen Nordcurrent, Wargaming, Belka Games, Melsoft och Unity. Drivkrafterna bakom den stora succén är ett stöttande arbetsklimat, en blomstrande teknik- och IT-industri och en högt tränad arbetskraft, med fler kvinnliga anställda än både Polen och Frankrike.

Sprudlande arbetsmiljö

Runt 90% av Litauens spelföretag är baserade i Vilnius. Att så många av dem väljer just Vilnius är främst på grund av stadens företagsmiljö, ledande teknik- och sektor och att spelindustrin bara blir större och större. Dessutom är de som arbetar i Vilnius extremt eftertraktade eftersom de har den största ICT-vivån i EU och att unga arbetare har i princip perfekt förmåga att tala, skriva och förstå engelska.

Av alla som jobbar inom spelindustrin är det endast 9% som jobbar inom den administrativa sektorn: resterande 91% jobbar direkt med att skapa spel. Därför är spelföretagen alltid ute efter att rekrytera nya talanger inom teknologi, ingenjörskonst, animering, spel- och ljuddesign.

Kvinnovänlig sektor

En av anledningarna till att Vilnius spelindustri har lyckats så bra med sin expansion är dess ekosystem. Runt 42% av företagen är medlemmar av Lithuanian Game Developers Association, som siktar på att få alla spelföretagen att kommunicera med varandra och att representera de litauiska spelutvecklarna på nationell nivå. De är särskilt välkomnande till spelutvecklare som har flyttat till Litauen från andra delar av världen: just nu ligger antalet på runt 800.

Vilnius spelutvecklingsindustri är också väldigt välkomnande mot kvinnliga specialister inom branschen. Runt 27% av alla arbetarna är kvinnor, vilket betyder att Litauen har gått om både Frankrike (22%) och Polen (25%) när det kommer till att anställa kvinnor. Detta är en väldigt positiv riktning för en bransch som länge stängde ute alla som inte var män. Ännu en viktig statistik är att 47% av spelföretagen har kvinnor i chefspositioner.

Om Jill Johansson 381 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).