Recension: UFO Sweden (2022)

UFO Sweden

När jag läste om UFO Sweden fick jag starka vibbar av att regissören Victor Danell kokat ihop Arkiv X, Stranger Things och möjligtvis ett uns av valfri amerikansk UFO-film. Kanske inte så konstigt, eftersom Danell sagt att han inspirerades just av de här TV-serierna.

Nu kan man visserligen hävda att allt som berättas idag är hopkok av alla andra, tidigare berättelser. Men det är många gånger lätt för svenska filmskapare att inspireras för mycket av amerikanska filmer och då blir det bara halvdant.

I fallet med UFO Sweden så är det lite B, lite kopia av amerikanska filmer. Man använder Forever Young istället för Neverending Story (som i Stranger Things), för att skapa starka band till åttio- och nittiotalet. Skådespelarna har repliker som sällan känns särskilt naturliga, mer krystade och påklistrade.

Men, det gör faktiskt ingenting. För det var exakt vad jag förväntade mig och i sin helhet är storyn rätt okej. Tonårsrebellen Denise (Inez Dahl Torhaug) börjar tro att hennes pappa Uno (Oscar Töringe) kidnappades av ett UFO istället för att bara ”ha försvunnit” för åtta år sedan. Hon får hjälp av UFO Sweden, en nördig och så töntigt överspelande grupp UFO-undersökare att det blir nästan för mycket.

Tillsammans undersöker de väderfenomen och deras undersökande gillas inte riktigt av en mysko chef för SMHI (av alla myndigheter). Ligger det någonting i de väderfenomen som Denises pappa undersökte, eller är det bara påhitt alltihop?

Det får du reda på om du ser filmen. Håll utkik efter äkta UFO-jägaren Clas Svahn i en cameoroll.

Betyget når trots allt en svag fyra, men ändå. Det här är en sevärd film, trots att det ibland känns som att det är en parodi vi ser.

Betyg: 4

Fakta UFO Sweden

Recenserad på: Blu-ray
Längd: 1h55m
Regissör: Victor Danell

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.